Робота гуртка «Фізіологія тварин ll»

13 November 2023, 21:12

     Згідно плану роботи наукового гуртка темою заняття було: «Отримання плазми та сироватки крові тварин». Робота гуртка допомагає студентам поетапно поглиблювати та розширювати знання з дисципліни «Фізіологія тварин».

    Під час заняття гуртка студенти підготували  індивідуальні реферативні роботи, короткі доповіді-повідомлення. З доповідей була отримана інформація що, по мірі того, як первісні люди почали усвідомлювати явища природи, вони переконувались в великому значенні крові в їх житті. Війна та мисливство доводили їм це щоденно. Підбитий птах, поранена тварина і людина, які втратили багато крові, помирали, і це спонукало замислюватися про тісний взаємозв’язок між життям і кров’ю. Перші думки про застосування крові з лікувальною метою з’явилися задовго до нашої ери. Люди бачили в крові джерело чудодійної сили, шукали зцілення від тяжких хвороб.

   Кров почали застосовувати для лікування хворих у вигляді ліків та лікувальних ванн. Пізніше з’явилася ідея про переміщення крові з одного організму в інший, тобто ідея переливання крові, а потім з лікувальними цілями почали використовувати штучні розчини, які отримали назву кровозамінників.

   У 1638 році в Англії богослов Поттер, будучи присутнім на одному з дослідів Гарвея при демонстрації руху крові по судинах, висказав думку про переливання крові від однієї тварини до іншої. Незабаром цю ж ідею розвив у Франції аббат Бурделло. І лише у 1666 році видатний анатом і фізіолог Річард Лоуер, першим, з повним успіхом, провів переливання крові від однієї собаки до іншої.

  Метою наших досліджень було проаналізувати кров представників ссавців, птахів. Заняття проводилося  на базі кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф. Гулого.

  Студенти покращували свої знання з питань отримання плазми, сироватки, фібрину і дефібринованої крові, гемолізу та осмотичної резистентності еритроцитів, підрахунку кількості еритроцитів, лейкоцитів.

   Особлива увага приділялася виготовленню мазків крові, лейкоцитарній формулі, визначення груп крові. Під час занять  наукового гуртка студенти отримали навички проведення наукових досліджень, підготовки презентацій, правильного оформлення наукових робіт. Студенти-гуртківці щорічно беруть участь в конференціях, конкурсах студентських робіт, де їх роботи відзначаються дипломами та грамотами.
 
Олена ЖУРЕНКО

доцент кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф. Гулого 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook