Викладачі кафедри лісівництва НУБіП України в співпраці з Державним агентством лісових ресурсів України провели перший теоретико-практичний курс підготовки лісового пожежного

October 2, 2022

Упродовж 28-30 вересня співробітники кафедри лісівництва ННІ лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України, співробітники Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж спільно з командою практиків з ДП «Чернігівське лісове господарство» (до реорганізації ДП "Остерський військовий лісгосп") провели навчання з теоретичної та практичної підготовка лісового пожежного базового рівня.

Відповідно до нового Порядку організації охорони і захисту лісів від 20.05.2022 року особи, які залучаються до гасіння лісових пожеж та потребують спеціальних знань та навичок з питань запобігання, виявлення та гасіння пожеж, пожежної безпеки, проходять спеціальне навчання “Курс підготовки лісового пожежного”, а особи які можуть залучатися як керівники гасіння, до початку виконання своїх обов’язків, а також один раз на три роки повинні проходити навчання або підвищення кваліфікації із питань запобігання та гасіння лісових пожеж за типовою програмою “Керівник гасіння лісових пожеж”.

Відкриття навчань розпочалося з вітальних та настановчих слів директора ННІ лісового і садово-паркового господарства Петра Лакиди, директора Укрцентркадриліс Сергія Ірклієнка, директора Глобального центру моніторингу пожеж (GFMC) Йоганна Георга Голдаммера, представника держлісагетства Віталія Білоуса, керівника Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж Сергія Зібцева.


Великі лісові та ландшафтні пожежі нового типу 2020 року у Житомирській, Київській та Луганській областях вперше в Україні призвели до людських жертв, знищення цілих населених пунктів, пошкодження та загибелі лісів на площі більше 157 тис. га. Витрати на гасіння пожеж сягнули сотень мільйонів гривень, а збитки для суспільства, економіки та довкілля сягнули десятки мільярдів гривень. Однією з головних причин таких пожеж стало поєднання тривалого періоду надзвичайної пожежної небезпеки погоди (5 клас) з вітром швидкістю вище 35-45 км·год-1. Постійна наявність значної кількості джерел вогню в ландшафтах України (на землях с.-г. призначення, заплавах, пасовищах, перелогах, біля населених пунктів та дачних кооперативів, в лісах, вздовж залізниць, автомобільних доріг, мереж електропостачання тощо) та небезпечні погодні умови призвели до одночасного виникнення значної кількості швидких ландшафтних пожеж, які після заходу у соснові ліси набували високої інтенсивності горіння. Це створювало надзвичайні складнощі для їх гасіння силами та засобами лісової охорони, лісових пожежних станцій лісогосподарських підприємств, установ природно-заповідного фонду та залученими пожежними підрозділами інших відомств.

Навчання проводили: Сергій Зібцев, професор кафедри лісівництва НУБіП України, директор Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж; Василь Гуменюк, Олександр Сошенський, доценти кафедри лісівництва НУБіП України, співробітники Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж; Володимир Брайко, начальник відділу охорони і захисту лісу ДП «Чернігівське лісове господарство».

У навчаннях прийняли участь 27 представників постійних лісокористувачів Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, зокрема ДП "Городнянське лісове господарство", ДП "Корюківське лісове господарство", ДП "Ніжинське лісове господарство", ДП "Новгород-Сіверське лісове господарство" та ДП "Чернігівське лісове господарство".


Практичну частину навчання забезпечували інструктори ДП «Чернігівське лісове господарство» (де реорганізації лісгоспів - команда з ДП "Остерський військовий лісгосп"): Володимир Брайко, Микола Троян, Денис Махов, Валерій Дворнік, Валентин Музика, Роман Карамеля, Олексій Савлюк. Під час польових навчань відпрацьовувалися питання використання ручних інструментів для прокладання мінералізованих смуг та гасіння пожеж: використання систем подачі води - прокладання рукавних ліній, використання мотопомп, подання спеціальних жестових сигналів; організації і використання зв'язку, правила використання радіостанцій та рацій; використання пожежних модулів, ранцевих вогнегасників, пожежних автомобілів; застосування контрольованого випалювання для зниження запасів горючих матеріалів та локалізації пожежі.

Кожен день навчань передбачав 2 частини - теоретичну та практичну. Теоретична частина проходила в аудиторії на базі Укрцентркадриліс, а практична частина в польових умовах на теририторії лісового фонду ВП НУБіП України "Боярська лісова дослідна станція"

Зміни клімату, які стали однієї з причин пожеж нового типу, свідчать про високу вірогідність повторення погодних умов з надзвичайною небезпекою аналогічних 4-16 квітня (смт. Народичі, м. Овруч), 7 липня та 30 вересня 2020 р. (м. Сєвєродонецьк). Новий рівень пожежної небезпеки погоди та пожежі нового типу вимагають нових методів боротьби з ними. В умовах відсутності державного фінансування лісового господарства та воєнного стану реальні можливості для оновлення пожежної техніки та засобів пожежогасіння лісогосподарськими підприємствами є суттєво обмеженими. Отже, найбільш перспективними напрямками боротьби з пожежами нового типу є ті, що не вимагатимуть суттєвих фінансових затрат: 1) удосконалення системи попередження пожеж; 2) підвищення рівня готовності, ефективності виявлення пожеж та першої атаки на пожежу; 3) підвищення кваліфікації керівників гасіння лісових пожеж, лісової охорони та лісових пожежників щодо застосування сучасних методів попередження та гасіння пожеж; 4) удосконалення організації гасіння пожеж. Забруднення лісів вибухонебезпечними предметами створює нові нестандартні ризик для пожежних.
Мета навчань: теоретична та практична підготовка лісового пожежного базового рівня державних лісогосподарських підприємств, набуття практичних навичок щодо особливостей організації та гасіння лісових пожеж.

Результати навчань підсумовувалися здачею іспиту з теорії та оцінки практичних навиків, на основі чого учасникам будуть видані спеціальні посвідчення про те, що вони успішно пройшли базовий курс навчання за типовою програмою "Курс підготовки лісового пожежного".

Програма навчань - sites/default/files/u184/programa_kurs_pidgotovki_lisovogo_pozhezhnika_24-09-22_finalna.pdf

Сергій Зібцев, Олександр Сошенський, Василь Гуменюк,
співробітники кафедри лісівництва

ННІ лісового і садово-паркового господарства

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook