Виробнича практика студентів ННІ лісового і садово-паркового господарства в умовах війни розпочалася в дистанційному форматі

August 3, 2022
НУБіП України
Виробнича практика студентів ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України є невід’ємною складовою частиною процесу підготовки фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти галузі знань 20 «Аграрні науки та продовольство» за спеціальністю 205 «Лісове господарство». Її основною метою є поглиблення і закріплення знань, набутих у процесі навчання, розвиток навичок дослідної та практичної роботи і розв'язання прикладних завдань, набуття досвіду ділового спілкування, підготовка до самостійної роботи на посадах, що передбачені відповідною кваліфікаційною характеристикою працівників лісового господарства.

У зв’язку з тим, що в частині регіонів України зберігається реальна загроза для життя та здоров’я мирних мешканців, а в більшості регіонів по кілька разів на день оголошується повітряна тривога, керівництвом прийнято рішення для студентів спеціальності 205 Лісове господарство провести виробничу практику в дистанційному режимі, шляхом проведення бінарних зустрічей («Бінарна зустріч» (від лат. Binarius – такий, що складається із двох частин) – це сучасна форма проведення онлайн-зустрічей, що полягає у викладі матеріалу декількома спікерами, які взаємодоповнюють один одного).
Так, 25 липня розпочалася виробнича практика у студентів 2 курсу СТН та 3 курсу ОС «Бакалавр». Програму практики та інформацію про запрошених спікерів заздалегідь було анонсовано студентам та розміщено на навчальному порталі Elearn, а зустріч організовано з використання платформи Cisco Webex. До виробничої практики були залучені: Тетяна Зубок – доцент кафедри охорони праці і біотехнічних систем у тваринництві, Олександр Дерев’янко – начальник штабу цивільного захисту НУБіП України, Олександр Мельник – перший заступник директора ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», Олександр Іванцов – начальник відділу лісового господарства (Боярська ЛДС), Василь Білека – старший лісничий Плесецького лісництва (Боярська ЛДС) та Анатолій Кроль – начальник Боярського лісопереробного комплексу (Боярська ЛДС). Варто зазначити, що запрошення декількох практиків формує культуру дискусії, вчить студентів порівнювати, дивитися на одну і ту ж діяльність із різних боків, сприймати різні підходи до здійснення підприємницької діяльності тощо. Впродовж зустрічі було опрацьовано ряд питань щодо організації та функціонування лісогосподарської, наукової та лісопереробної діяльності ВП НУБіП України «Боярська ЛДС».
Розпочалася виробнича практика з проведення вступного інструктажу з питань безпеки праці викладачами Тетяною Олександрівною Зубок та Олександром Григоровичем Дерев'янком, які зупинилися на основних вимогах Типового положення про навчання з питань охорони праці затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15 (зі змінами в редакції, що діє з 14.04.2017).

На сьогоднішній день ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» − це сучасне комплексне державне підприємство, що поєднує в собі виробничу, навчальну та наукову діяльність і є головною базою для проведення навчальних та виробничих практик, а також місцем постійних наукових досліджень та активного впровадження в практику досягнень лісівничої науки. Завдяки виваженій та ефективній роботі очільника ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» Анатолія Івановича Карпука умови праці постійно поліпшуються.
Перший заступник директора Олександр Мельник та начальник відділу лісового господарства Олександр Іванцов ознайомили студентів з основними напрямами діяльності Боярської ЛДС. Підприємство створене у 1925 році, одночасно з відкриттям лісоінженерного факультету при Київському сільськогосподарському інституті, як навчальна, наукова і виробнича база для підготовки висококваліфікованих спеціалістів для лісової галузі. За майже сторічний досвід на території ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» було закладено близько двох тисяч науково-дослідних і дослідно-виробничих стаціонарів з метою вивчення найбільш актуальних питань лісогосподарського виробництва. Перший лісовий науковий об’єкт на теренах сучасної Боярської ЛДС був створений у 1893 р. проф. І. А. Нікітіним на лісосіці після тимчасового сільськогосподарського користування шляхом посадки сіянців під кілок при розміщенні їх 2,0×0,7 м (http://blds.com.ua/index/318-naukovo-organizacijna_diyalnist_lisivnikiv_...).

Перший студентський гуртожиток на території Боярської ЛДС було збудовано ще в 1931 році. З того часу щорічно практичне навчання в Боярських лісах проходило від 500 до 1000 студентів-лісівників (http://www.blds.com.ua/nnvc.html).

Окремо було відзначено про об’єми щорічно проведених лісовідновних заходах, охорони та захисту лісу від пожеж, шкідників та хвороб лісу. Зазначено об’єми лісозаготівлі по кожному виду рубок, законодавче підґрунтя та організацію їх проведення.

Начальник Боярського лісопереробного комплексу ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» Анатолій Кроль розповів студентам про організацію та функціонування деревообробного цеху в державному підприємстві. Боярський деревообробний цех є структурним підрозділом Боярської ЛДС і знаходиться на території центральної садиби лісодослідної станції. Столярна дільниця цеху оснащена високотехнологічним деревообробним обладнанням, займається виготовленням високоякісних столярних виробів, сушінням пиломатеріалів. Лісопильна дільниця цеху виготовлює та реалізує пиломатеріали для будівництва та подальшої переробки. ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» постійно розвиває деревообробний напрямок своєї господарської діяльності, що є додатковим джерелом надходження коштів в нинішніх непростих умовах.




Добра обізнаність студентів з основними напрямами діяльності Боярської ЛДС сприяла активній зацікавленості та різнорідним запитання до практиків. Зокрема, студенти уточнювали, з якими труднощами зіштовхнулося підприємство після 24 лютого та як у цьому році проведена лісокультурна кампанія, з’ясовували актуальні теми досліджень та вимоги до фахівців тощо. Олександр Мельник активно ділився власним досвідом та практичними ситуаціями, розповідав про тонкощі роботи на лісогосподарському підприємстві. Варто зазначити, що високий рівень професіоналізму Олександра Мельника, Олександра Іванцова, Василя Білеки та Анатолія Кроля додали мотивації студентам до подальшого плідного навчання та впевненості в правильному виборі свого професійного шляху!
За словами директора ННІ лісового і садово-паркового господарства Петра Лакиди, забезпечення проведення таких зустрічей – ефективна практика роботи з майбутніми фахівцями лісового господарства, адже це можливість для студентів отримати кваліфіковані відповіді на актуальні запитання та більше дізнатися про діяльність лісогосподарських підприємств в Україні. У теперішній ситуації найцінніше – це обмін інформацією та якісний діалог!
Олександр Мельник від імені колективу ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» побажав студентам вдалого й плідного проходження виробничої практики, набуття фахових компетенцій для професійного зростання особистості майбутнього лісівника та розвитку професійних здібностей!

До нових зустрічей!

Галина ДОМАШОВЕЦЬ,
заступник директора

ННІ лісового і садово-паркового господарства

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook