КОНСТИТУЦІЯ – ОСНОВНИЙ ЗАКОН КРАЇНИ

28 June 2022, 21:06

В рамках відзначення 26 річниці Конституції України 28 червня 2022 року на юридичному факультеті Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся Круглий стіл з нагоди Дня Конституції України «Конституції України 26 років!»

У заході, що відбувся у дистанційному форматі, взяли участь представники всіх кафедр юридичного факультету НУБіП України та гості із провідних наукових установ України, зокрема, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Сумського аграрного університету, а також аспіранти та студенти.

Відкриваючи захід, очільниця юридичного факультету Олена Яра привітала всіх учасників зі святом та наголосила, що під час прийняття Основного Закону України найбільші дискусії точилися навколо питань державної мови та державної символіки, статусу Криму. Відбувалась запекла боротьба між комуністами та патріотами з найгостріших питань державного будівництва.

Олена Яра наголосила, що нині Україна незламно виборює суверенітет в очах всього світу, а стаття 1 Конституції України, яка проголошує її суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою є актуальною як ніколи.

Окрему увагу заслуговує стаття 17 Конституції України, що покладає обов`язок оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності на Збройні Сили України. Саме ЗСУ та інші військові формування дають сьогодні гідну відсіч агресору. І надважливими питаннями Конституції є визначені в розділі 2 Права, свободи та обов’язки людини. Тому, дуже гостро звучить питання про забезпечення невід’ємного права на життя, що передбачене статтею 27 Конституції України.

Продовжуючи наукову дискусію про забезпечення прав і свобод людини завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Віктор Ладиченко підняв питання меж здійснення конституційних прав людини.

Розглядаючи дане питання, доповідач згадав нещодавнє рішення Верховного Суду США у справі «Доббс проти Організації Жіночого здоров’я», яке здійснило революційний переворот у розумінні меж здійснення особистої свободи людини. Так, у п'ятницю, 24 червня 2022 року, Суд скасував рішення у справі "Роу проти Уейда" 1973 року, яке визнавало конституційним право на аборт. Тепер питання переривання небажаної вагітності вирішуватиметься в США на рівні законодавства кожного зі штатів. "Конституція не дає права на аборт, і право регулювати аборти повертається народу та його обраним представникам", пишеться в рішенні.

Рішення 1973 року було історичним, оскільки було сформовано судовий прецедент щодо можливості людини самостійно вирішувати витання особистої свободи та обмежувало державу у втручанні у права людини.

Тепер питання доктрини обмеження прав людини буде переглянуто та розвинуто виходячи із можливості втручання держави в особисті свободи людини на підставі здійснення належної правової процедури.

      Віктор Ладиченко наголосив, що цінності демократії, такі як життя, свобода, право на вільний вибір розвитку залишаються актуальними для всього світу.

Продовжила наукову дискусію доцентка кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Людмила Головко, яка розглянула питання свободи слова в мережі Інтернет, зарубіжний досвід правового регулювання діяльності соціальних мереж у США, ЄС, Японії, Китаї, навела приклади активного забезпечення інформаційної безпеки України в умовах воєнного стану.

Враховуючи актуальність теми доповіді, серед науковців виникла жвава дискусія, під час якої учасники заходу наголосили на необхідності внесення змін до законодавства для посилення інформаційного захисту осіб, що в умовах зброєної агресії росії дають гідну відсіч окупантам. Так, доцент кафедри адміністративного та фінансового права Анатолій Долгополов, підняв питання можливості публікації в соцмережах інформації про окремі питання нашої боротьби із агресором, а також вільно висловлювати свої думки. Усі присутні підтримали необхідність введених обмежень на поширення інформації у соцмережах.

Питання презумпції невинуватості та участь захисника у судовому процесі висвітлив доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Сергій Кідалов.

Досліджуючи питання адміністративної відповідальності за поширення інформації доповідач наголосив на необхідності забезпечення інформаційної безпеки та усуненні випадків кон’юнктурного поширення інформації в соцмережах та забезпеченні невідворотності юридичної відповідальності за правопорушення.

Розглядаючи сучасні проблеми конституційного будівництва, професорка кафедри адміністративного та фінансового права Олена Гулак, відмітила бланкетний характер конституційних норм, підкреслила якісний характер нашої Конституції, краще організаційно-правове забезпечення інститутів протидії корупції ніж у деяких країнах ЄС.

Особливо актуальними є ці питання у зв’язку із отримання нашою державою статусу кандидата в члени ЄС. Це великий і складний шлях, що ми маємо подолати згуртувавшись навколо цінностей Конституції України. Саме 23 червня 2022 року покладено початок формуванню правового підґрунтя шляху до ЄС, на якому важливими віхами є питання судової та антикорупційної реформи. Доповідач наголосила на безпрецедентності антикорупційної інфраструктури України, що складається із 12-13 рівнів, її незалежному та якісному характері.

До дискусії долучилась професорка кафедри аграрного, земельного та екологічного права  імені академіка В.З. Янчука Марина Дейнега, яка відмітила роль громадського сектору у антикорупційній політиці.

Якісний характер Конституції України підкреслила завідувачка кафедри теорії та історії держави і права Віра Качур, яка окреслила окремі питання меж здійснення прав людини та забезпечення державного суверенітету в умовах воєнного стану.

Доповідь старшого викладача  кафедри теорії та історії держави і права Каріма Ємельяненка, була присвячена реалізації права на місцеве самоврядування в Україні. Увага була зосереджена на законодавчих новелах в умовах воєнного стану. Наголошено, що для забезпечення ефективного управління було впроваджено інститут військово-цивільних адміністрацій, а голови ОТГ стали представниками держави, що отримали одноосібне право ухвалювати окремі рішення, зокрема і в земельних питаннях.

Узагальнюючи результати наукової дискусії, учасники круглого столу прийняли резолюцію, в якій визначили нагальні напрями вдосконалення вітчизняного законодавства.

Віктор ЛАДИЧЕНКО

заступник декана юридичного факультету з наукової роботи 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook