Ресурсозберігаючі технології в рослинництві: обговорення в колі аграріїв-практиків

May 31, 2022
Наприкінці травня відбувся надзвичайно цікавий он-лайн захід під назвою «Ресурсозберігаючі технології: як правильно впроваджувати та які покривні культури обрати». Його було реалізовано за ініціативи проекту Aggeek, який об’єднує фахівців, які працюють над корисним, сучасним і цікавим контентом про сільське господарство. Захід об’єднав вітчизняних аграріїв-практиків, а від кафедри економіки НУБіП України до нього долучилася д.е.н., доцент Тетяна Мірзоєва.
Час іде, все змінюється. Клімат, технології, погляди на землеробство. Погодні умови, природа дедалі менше сприяють вирощуванню культур. Тому аграрії шукають для себе способи пристосуватись до нових реалій та хоч якось протистояти негативним змінам. Один із таких способів ‒ нові підходи до «поводження» з ґрунтом. І, зокрема, впровадження системи No-Till.

З вуст аграріїв-практиків, які працюють на землі, слухачі заходу дізналися чи дійсно No-Till ‒ це заощадження на паливі та ТМЦ, як отримати фінансування на техніку під No-Till, як отримати максимальну користь від покривних культур, як їх обрати і скомпонувати, щоб вони принесли максимальну ефективність. Йшла також мова про досвід застосування ресурсозберігаючих технологій і були розвінчані основні міфи про No-Till. 

✅ Основними спікерами, які розповідали про всі нюанси, були:
- Володимир Нехай, IFC та Павло Котляр, Soufflet Agro Ukraine.
- керівник ФГ "Бауер Плюс" Віталій Руденко (Волинська обл, Луцький р-н. Поступовий перехід до міні/ноутілу. Культури в Сівозміні: пшениця оз/яра тверда, Ячмінь оз/яр, жито, соя, буряк цукровий, кукурудза, оз. ріпак (люпин, боби кормові)
- керівник ТОВ "Фелікс агро" Павло Давидюк (Волинська обл, Ківерцівський р-н. Мінітіл, частково рихлення, початок впровадження ноутілу 2021. Культури в сівозміні: пшениця оз, ячмінь оз/яр, соя, кукурудза, оз. ріпак.
   

 

Фахівці наголосили на необхідності висівати сидерати після збору, наприклад, зернових культур і впроваджувати технологію No-Till, насамперед для вирощування крупнонасінних культур. Також відзначили, що технологія покривних культур і впровадження No-Till – це вищий пілотаж, впроваджувати це важко, проте необхідно, це однозначно є технологія майбутнього.
 
 
Після участі в заході всі слухачі збагатилися надзвичайно актуальною, цікавою та корисною інформацією, а головне – з’явилася  впевненість, що все більше і більше вітчизняних аграріїв розуміють необхідність збереження ґрунтів і відновлення їхнього стану для того, щоб підвищити ефективність виробництва сьогодні і не нанести шкоди наступним поколінням.
Посилання на захід: https://en-gb.facebook.com/agrigeek/
 
Доцент Тетяна Мірзоєва
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook