В ДСНС обговорили питання організації оперативних дій під час гасіння пожеж у природних екосистемах в районах ведення бойових дій

May 13, 2022
Державна служба України з надзвичайних ситуацій

 У сьогоднішніх непростих умовах, коли наші воїни на полі бою боронять нашу Україну від російського окупанта, нам необхідно скоординувати свої зусилля для протидії пожежам в екосистемах в тилу держави. Про це під час міжвідомчої відеоселекторної наради з питань протидії пожежам у природних екосистемах 12 травня заявив Голова ДСНС України Сергій Крук.

«Ворогом здійснюються цілеспрямовані обстріли об’єктів і територій як у районах ведення бойових дій так і в глибокому тилу. Тож, внаслідок застосування бойових засобів ураження в рази зростає загроза виникнення масштабних пожеж в екосистемах», - сказав він.

Перший заступник Міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін підкреслив актуальність цієї наради тим, що наразі значні сили сектору безпеки та оборони країни направлені на те, щоб дати відсіч агресору: «Передусім ми маємо зосередити увагу на відпрацюванні завдань щодо захисту лісового фонду в умовах війни. Водночас ми сподіваємось на свідомість громадян та лісокористувачів з тим, щоб упереджувати пожежі, а не витрачати обмежені ресурси на їх ліквідацію».
У свою чергу, Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко зауважив на тому, що усі учасники наради - керівники ДСНС, Держлісагенства, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державного агентства з управління зоною відчуження, а також Головних управлінь ДСНС в регіонах, мають можливість розібрати питання взаємодії, які потребують вирішення з огляду на поточну ситуацію в країні та напрацювати алгоритми ефективного реагування.

Голова ДСНС додав також, що ситуація ускладнена забрудненістю значних територій лісових масивів, лісопосадок, торфовищ і сільгоспугідь вибухонебезпечними предметами. «Особливо це стосується районів, де перебував ворог і територій, де ведуться бойові дії. Тож, постійно існує загроза дистанційного застосування ворогом запалювальних засобів для створення зон масових пожеж у хвойних лісах, зокрема поблизу населених пунктів», - додав Голова ДСНС.

Так, до територій з високим ризиком штучного формування таких пожеж слід віднести і ліси Чорнобильської зони відчуження.

Крім того, враховуючи високий рівень мінної небезпеки для рятувальників під час гасіння пожеж, ДСНС було підготовлено Методичні рекомендації щодо організації гасіння пожеж в екосистемах у районах ведення бойових дій, алгоритм дій особового складу у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, а також надання домедичної допомоги у разі отримання мінно-вибухових травм.

 

Джерело: Державна служба України з надзвичайних ситуацій. https://dsns.gov.ua/uk/news/ostanni-novini/v-dsns-obgovorili-pitannya-organizaciyi-operativnix-dii-pid-cas-gasinnya-pozez-u-prirodnix-ekosistemax-v-raionax-vedennya-boiovix-dii

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook