Професор Василь Юхновський про забезпечення продовольчої безпеки країни шляхом захисту ґрунту від ерозії на відкритій лекції

March 30, 2022
НУБіП України

 Як кожен українець віддає себе сповна для загальної перемоги над агресором, так і для студентства навчання – це другий фронт. Адже якісні знання будуть так необхідні для відбудови країни, зростання аграрного виробництва для забезпечення продовольчої безпеки, облаштування населених місць тощо. У таких складних умовах військового часу відбулася відкрита лекція професора кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Юхновського Василя Юрійовича для студентів англомовної групи ОС «Бакалавр» спеціальності 193 - Геодезія та землеустрій. Лекція на тему "Forest meliorative plantations as an element of soil erosion control system" (Лісомеліоративні насадження як елемент системи захисту ґрунтів від ерозії) важлива для майбутніх землевпорядників у сенсі використанні лісової рослинності як могутнього засобу боротьби з ерозією ґрунтів.

 

Адже в Україні із 35 млн га сільськогосподарських угідь 6 млн га пошкоджуються вітровою ерозією і біля 13 млн га водною ерозією у зв’язку з чим існують великі втрати врожаю, які за експертною оцінкою ФАО щорічно сягають $9 млрд. Науково-обгрунтована система лісомеліоративних насаджень на території землекористування є екологічно безпечним елементом запобіганню процесам водної і вітрової ерозії ґрунтів.

 

Студентам в популярній формі роз’яснено розміщення різних видів протиерозійних смугових насаджень на орних землях, вимоги до видового складу деревних і кущових порід, схеми змішування, їх конструктивні особливості, механізми протидіє змиву і розмиву ґрунту тощо.

Низка заданих питань свідчить про зацікавленість майбутніх землевпорядників у вивченні дисципліни «Агролісомеліорація», яка розкриває сутність сприятливого впливу агролісомеліоративних насаджень на прилеглі угіддя, що в кінцевому результаті підвищує еколого-економічний потенціал агроландшафтів.

Підсумовуючи проведене заняття завідувач кафедри Андрій Пінчук, доценти Сергій Дударець, Володимир Малюга, Оксана Чорнобров, Олександр Соваков окрім професійного викладання матеріалу відзначили важливість донесення знань студентам англійською мовою з періодичними акцентами специфічної термінології і її детального роз’яснення. Виступаючі підкреслили високий науково-пежагогічний рівень прочитаної лекції.

Олександр Соваков, доцент кафедри
відтворення лісів та лісових меліорацій

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook