Тримаймо стрій в освітньому ІТ-просторі: тематичний вебінар від компанії SoftServe

31 March 2022, 19:45

31 березня в рамках вивчення дисципліни «Групова динаміка і комунікації» з гостьовою лекцією для студентів першого курсу факультету інформаційних технологій виступив Євгеній Удовиченко, ментор IT Academy SoftServe (https://www.softserveinc.com).

В рамках вебінару Євгеній докладно розповів про Етапи життєвого циклу розробки програмного забезпечення (SDLC), адже розробка сучасних програмних продуктів це не лише програмування. SDLC визначає повний цикл розробки, тобто всі завдання, пов'язані з плануванням, створенням, тестуванням та розгортанням програмного продукту. Відтак, крім програмістів, до складу проєктної команди залучаються й інші фахівці. А успіх створення якісного програмного забезпечення «починається» від визначення та опису вимог до програмного продукту.

Наступним питанням, яке висвітлив Євгеній, був огляд основних моделей життєвого циклу розробки програмного забезпечення. На конкретних, зрозумілих прикладах, лектор пояснив різницю та особливості застосування каскадної моделі та моделей, що базуються на Agile-методології.

 

 

Більш докладно Євгеній пояснив особливості роботи SCRUM-команди. Хоча методологію Scrum застосовують команди розробників програмного забезпечення, принципи та досвід її використання можна застосувати до команди будь-якого роду. Це одна із причин такої популярності Scrumу: учасники Scrum-команди проводять збори, використовують спеціальні інструменти та беруть на себе певні ролі, щоб організувати роботу та керувати нею.

Учасники вебінару, а їх було більше 80, долучились до обговорення, оскільки на наші студенти – це потужна команда майбутніх ІТ-фахівців. А її розвитку сприяє співпраця з сучасними ІТ-компаніями. Зокрема, Роман Кириленко, ITA маркетолог SoftServe, який модерував цей вебінар, наголосим на можливостях, які надає компанія для студентів.

Це і стажування, і матеріали для самоосвіти. З актуальними пропозиціями можна ознайомитись за посиланням: https://nubip.edu.ua/node/106876.
Крім того, Євгеній визначив учасника вебінару, запитання якого було найбільш практикоорієнтованим. Ним виявився Антон Козуб, студент І курсу ІІ групи, що навчається за освітньої програмою «Інженерія програмного забезпечення». А Роман запевнив, що переможця чекає приз від компанії SoftServe.

Сьогоднішній вебінар мав ще одну особливість: до зустрічі представниками компанії SoftServe ми запросили й інших наших партнерів – учнів старших класів загальноосвітніх навчальних закладів. Відтак, зацікавлення розвитком ІТ-технологій об’єднало представників компанії SoftServe (досвідчених фахівців), студентів факультету інформаційних технологій (тих, хто лише розпочинає професійний розвиток), викладачів нашого факультету (тих, хто допомагає студентам стати успішними ІТ-ішниками) та старшокласників київського ліцею «Наукова зміна» та гімназії №172 «Нивки», а також Жашківської спеціалізованої школи №1 з поглибленим вивченням окремих предметів (майбутніх абітурієнтів). Більше того, до вебінару приєднались навіть батьки, бо краще один раз побачити, ніж сто раз прочитати на сайті рекламні пропозиції закладів вищої освіти.

Висловлюємо щиру подяку представникам компанії SoftServe за співпрацю!

Далі буде! І все буде Україна!

Запис вебінару доступний https://dropmefiles.com.ua/en/YVwUkT

 

 

Олена Кузьмінська, професор кафедри інформаційних систем і технологій

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook