Успішні практики декоративного розсадництва перспективний напрям формування підприємницьких навичок у майбутніх фахівців садово-паркового господарства

February 22, 2022
Київ, НУБіП України
   У сучасних умовах забезпечення якісної підготовки фахівців зі спеціальності 206 «Садово-паркове господарство», підвищення зацікавленості студентів до підприємництва у сфері садово-паркового господарства та удосконалення їхньої професійної підготовки, а також важливе місце в організації освітнього процесу займає залучення професіоналів-практиків до проведення занять. З цією метою кафедра таксації лісу та лісового менеджменту продовжує впроваджувати практико-орієнтоване навчання, однією із ефективних реалізацій якого є проведення бінарних лекцій.

Так, 16 лютого 2022 року було проведено чергову бінарну лекцію для студентів четвертого курсу ОС «Бакалавр». Тему лекції та інформацію про запрошених спікерів заздалегідь було анонсовано студентам та розміщено на навчальному порталі Elearn, а лекцію організовано з використанням платформи CiscoWebex. До заняття були залучені: Володимир Разумовський – директор садового центру «Botanic Market», Наталія Яриш - власниця приватного розсадника «Ukrsad» та Петро Войтко - співвласник розсадника «Сонцецвіт». На парі було опрацьовано ряд питань щодо організації та функціонування розсадництва в нашій країні: З чого розпочинати? Який обсяг початкових інвестицій та земельних ресурсів? Як розрахувати економічну ефективність розсадника? Основні успіхи та «факапи» приватної справи? Чи здійснювати аналіз ринку і як це робити? Які перспективи створення та функціонування приватного розсадника в Україні? Який регіон найбільш перспективний і чому?

Першим, своїм власним напрацьованим досвідом у сфері здійснення підприємницької діяльності щодо вирощування деревних та кущових рослин та особливостей їх реалізації поділився власник садового центру «Botanic Market» Володимир Миколайович Разумовський. Підприємець закцентував увагу студентів на перспективах створення розсадництва, зазначивши, що в Україні є всі передумови для зайняття лідируючих позицій даної галузі в Європі.

Володимир Миколайович зазначив, що ще у шкільному віці цікавився знаннями з біології та екології рослин, що й визначило його майбутній обраний фах. «Зелені насаджень є запорукою чистого повітря та гарного самопочуття. Життя на Землі стало б неможливим, якби не було безперервного процесу фотосинтезу, що відбувається в зелених рослинах, тому й першим моїм запитанням на співбесіді є сутність цього унікального процесу» – зазначає підприємець.

Доповідач переконаний, що український споживач заслуговує на якісний та гідний сервіс як і в Європі й США, тому практично всі рослини в Botanic Market вирощуються на території власних розсадників і лише рідкісні та преміальні сорти імпортуються з Польщі, Бельгії, Німеччини та Нідерландів.  З 2020 року садовий центр активно розвиває інтернет-магазин та здійснює доставку рослин в будь-які куточки України. Володимир Миколайович зазначив, що однією з основних складових успіху є, безумовно, колектив. Нині, у Botanic Market працює невелика, але дуже дружна і креативна команда.

Студенти ставили запитання Володимиру Миколайовичу, пропонували розглянути окремі ситуації, щоб отримати вичерпні відповіді та рекомендації. І так, звичайно, студентів цікавили поради щодо проходження співбесід та якостей, на які звертають увагу при відборі для роботи у такій команді, як «Botanic Market»,  яка система мотивації на підприємстві тощо. Також спікер розповів про свій особистий шлях та важливість постійно працювати над підвищенням своєї професійної кваліфікації. Володимир  Миколайович наголосив, що сьогодні існує потреба в цілеспрямованих, працелюбних та кваліфікованих фахівцях даного профілю і запросив студентів відвідати садовий центр «Botanic Market».

Другим спікером онлайн-зустрічі був наш магістрант, співвласник розсадника «Сонцецвіт» - Петро Войтко. Петро зазначив, що ще у 90-х роках, його батьки, подорожуючи у країни Прибалтики, Польщу чи Німеччину привозили з собою декоративні, багаторічні насадження для озеленення власної садиби. А вже у 2005 році, на сімейній раді було прийнято рішення про створення власного (сімейного) розсадника з вирощування багаторічних, ґрунтопокривних, злакових трав і декоративних рослин, очільником якого стала бабуся спікера – Олена Іванівна, яка є професіоналом в даній сфері. Вибір головних напрямів розвитку відбувався, та й сьогодні відбувається, за безпосередньої участі всієї родини. «Сьогодні для нас розсадник, більше, ніж просто бізнес – це все життя, весь час, всі думки які ми використовуємо для поліпшення роботи нашого розсадника» – з гордістю ділиться Петро Андрійович. Також спікер закцентувати увагу на креативних (інноваційних) підходах у діяльності підприємства. Цей напрям роботи у «Сонцецвіт» курує Тетяна Герасимчук, яка не тільки займається рекламною діяльністю, слідкує за технологічними процесами на розсаднику, а й пропонує використовувати принципи «безвідходного виробництва». Рослинний матеріал розсадника пані Тетяна застосовує для оформлення віночків, прикрас в народному стилі, що слугує перспективним напрямом у діяльності підприємства та приваблює нових творчих клієнтів.

Особливо студентів зацікавило прогнозування уподобань споживачів, на що спікер зазначив, що головні тенденції на світовому ринку задаються країнами Європейського Союзу, США та ін. Також студентів цікавили особливості започаткування власної справи, планування активів підприємства, підвищення конкурентоспроможності продукції та шляхи розширення асортименту.

Третім спікером онлайн-зустрічі була наша випускниця, власниця розсадника «Ukrsad» Наталія Яриш, яка вже не вперше ділиться своїм досвідом з нашими студентами. Сімейний розсадник Наталії та Олексія Яриш знаходиться в Кагарлицькому районі Київської області на родючих українських чорноземах. У розсаднику вирощують  переважно декоративні деревні та кущові  рослини. Виробництво садивного матеріалу  ґрунтується на наступних засадах: розмноження та вирощування виключно якісних та акліматизованих декоративних сортів і садових форм хвойних та листяних рослин. Широкий асортимент та водночас велика кількість однотипних рослин, індивідуальність, приємлива цінова політика і гнучка система знижок для постійних клієнтів є основними перевагами подальшої співпраці.

Пані Наталія поділилася зі студентами своїм досвідом підприємницької діяльності та в черговий раз зазначила, що основним мотиватором для неї став професор Маурер Віктор Мельхіорович, який на своїх захоплюючих лекціях привив їй любов до вирощування рослин. Будучи студенткою, Наталія пройшла виробниче стажування на розсадниках Польщі, що ще більше мотивувало її створити власну справу.  

На завершення зустрічі підприємниця відповіла на всі запитання, які виникли у студентів, і ще раз привітала їх із правильним вибором майбутньої професії та зауважила, що всі набуті знання та практичні навички за фахом, обов’язково їм знадобляться в професійній діяльності.

На запитання Гаранта програми – Олесі Віталіївни Піхало, щодо напрямів посилення фахової складової підготовки студентів даної спеціальності, всі підприємці були солідарні, що доцільно було б у межах вибіркової складової освітньої програми передбачити дисципліни пов’язані з поглибленим вивченням особливостей використання сучасних засобів захисту та стимуляторів росту при вирощувані та догляді за рослинами.

За словами професора кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Віктора Мельхіоровича Маурера, підготовка конкурентоспроможного спеціаліста потребує щоденної наполегливої роботи, результативність якої залежить також від тісної співпраці з потенційними роботодавцями, які формують чіткі вимоги до сучасного фахівця. Крім того, безпосереднє спілкування студентів з успішними практиками дають змогу суттєво покращити практичну підготовку, розширити свій професійний кругозір, а також знайти місце для подальшого працевлаштування чи стажування та можливо, спонукає їх у майбутньому також започаткувати власну справу у сфері розсадництва.

Андрій Білоус від імені колективу кафедри висловлює вдячність підприємцям Володимиру Разумовському, Петру Войтку та Наталії Яриш за готовність поділитися досвідом і знаннями зі студентами інституту. Сподіваємось, такі заходи стануть потужним трампліном для здійснення сміливих мрій наших студентів та їх блискучого майбутнього.

До нових зустрічей!
 
Олеся Піхало,
гарант програми ОС «Бакалавр»
спеціальності 206 «Садово-паркове господарство»,
доцент кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну
Галина Домашовець,
доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook