Попередній захист магістрів другого року навчання спеціальності «Біотехнології та біоінженерія»

December 2, 2021

            У вівторок, 23 листопада 2021 р. на засіданні кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики відбувся попередній захист наукових кваліфікаційних робіт студентів магістратури факультету захисту рослин, біотехнологій та екології спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» освітньої програми «Екологічна біотехнологія та біоенергетика» 2-го року навчання, закріплених за кафедрою.

Першою виступила магістрантка Світлана Юріївна Ширченко з доповіддю на тему «Отримання та характеристика біополімерних комплексів гливи звичайної Pleurotus ostreatus Kumm.». Науковий керівник – доцент Ольга Анатоліївна Бойко. У своїй роботі магістрантка порівнювала ефективність різних умов культивування гливи звичайної в умовах in vitro і встановила, що найшвидше міцелій гливи звичайної росте на середовищі Czapek Dox Agar, а найоптимальнішими умовами для синтезу її біомаси є температура 20ºC та значення pH у межах 5,0–5,5.

Другою була Анастасія Володимирівна Савенко з доповіддю на тему «Оптимізація умов культивування штамів Pleurotus eryngii Quel.». Науковий керівник – доцент Ольга Анатоліївна Бойко.

Наступним виступив Ярослав Вікторович Кочетов з доповіддю на тему «Дослідження аналітичних показників живильних середовищ в біотехнологічних процесах». Науковий керівник від кафедри – доцент Петро Юрійович Дрозд. Ярослав наголосив, що метою його роботи було дослідити вплив параметрів складу та властивостей технологічної води на протікання процесів виробництва мікробних препаратів та порівняти технології кондиціювання води централізованого чи децентралізованого водопостачання у випадку, якщо їхня якість не відповідає вимогам мікробіологічних виробництв. Мета роботи успішно досягнута, про що свідчать результати досліджень, інтерпретовані у висновках.

Завершальною була доповідь Марини Олександрівни Чайки на тему «Біотехнологічні аспекти інтродукції якону (Smallanthus sonchifolius (Poepp.) H.Rob.)». Науковий керівник – старший викладач Анна Валеріївна Дащенко. Марина зазначила, що розмноження якону в умовах in vitro, вивчення індукції його калюсогенезу та морфогенезу, отримання рослин регенерантів – було основним завданням роботи. У процесі виконання дослідної частини підібрані гормони росту для калюсогенезу, котрі забезпечили утворення щільного, добре розвинутого калюсу якону. Виявлено, що найбільша схильність до калюсогенезу притаманна стебловим експлантам рослин якону, що протікало навіть на безгормональному середовищі. Результати досліджень показали, що підібраний метод адаптації рослин якону до умов in vivo є ефективним.

Усі доповіді були цікавими, містили наукову новизну й практичну значимість і викликали жваві дискусії та обговорення. Кожному магістранту науково-педагогічні працівники кафедри надали низку конструктивних порад і рекомендацій щодо оформлення презентацій, структурування доповіді й акцентуванні уваги на найважливіших результатах їхніх наукових досліджень.

 

 

 

Завідувач кафедри

С.В. Прилуцька

Секретар кафедри

А.І. Бабицький

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook