Науково-методичний вебінар «Інструменти публікування відкритих даних для студентів і викладачів природничих спеціальностей»

December 1, 2021

У середу, 10 листопада 2021 р. відбувся науково-методичний вебінар «Інструменти публікування відкритих даних для студентів і викладачів природничих спеціальностей». Вебінар проводили засновник і голова правління Української природоохоронної групи (UNCG), молодший науковий співробітник Відділу моніторингу та охорони тваринного світу Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України, знаний в Україні й закордоном природоохоронець Олексій Василюк і оператор GBIF Української природоохоронної групи (UNCG), Інститутів зоології та ботаніки НАН України та Житомирського державного університету імені Івана Франка, молодший науковий співробітник Відділу моніторингу та охорони тваринного світу Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена Олексій Марущак. У вебінарі взяли участь студенти 1 і 3 груп 2 курсу спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» факультету захисту рослин, біотехнологій та екології й доцент кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики Андрій Бабицький.

Дедалі більше учбових закладів світу починають використовувати принципи відкритих даних про біорізноманіття в роботі біологічних факультетів. Учасники проведеного вебінару дізналися про сучасні методу збору та публікації даних щодо поширення організмів, а також про модулі, що дозволяють завантажувати зібрану інформацію у бази даних INaturalist й GBIF. Ці модулі є корисними студентам під час роботи на польових практиках чи в лабораторіях з матеріалом, для якого відоме походження, дають змогу оперативно фіксувати його метадані й викладати їх у відкритому доступі в базах даних INaturalist й GBIF. Ще однією беззаперечною перевагою роботи з модулем INaturalist, на відміну від традиційних методів проведення польових практик в університетах є те, що ця система автоматично документує як об'єкти спостережень, так і місце перебування студента й маршрут його пересування. З іншого боку, дані зібрані під час роботи як викладачів, так і студентів можуть бути опублікованими у відкритому доступі, бути корисними іншим науковцям і, врешті, мати реальні цитування (для прикладу, база гербарних фондів Херсонського державного університету має вже 28 цитувань у зарубіжних наукових виданнях упродовж кількох місяців роботи).

 

  

 

Колектив кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики висловлює щиру подяку Олексію Василюку та Олексію Марущаку за цікаву і пізнавальну лекцію, а також за корисну інформацію про трендові у сучасній науці методи збору й публікації даних по обліку та поширення біорізноманіття!

 

 

 

Завідувач кафедри

С.В. Прилуцька

Секретар кафедри

А.І. Бабицький

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook