Продовжується робота наукового гуртка Entomologist

November 28, 2021

 

Студенти наукового гуртка Entomologist на чолі зі старостою Оленою Логвиненко в рамках студентської наукової роботи проводили обстеження плодових культур на наявність заселення шкідників.

 

Зокрема, впродовж обстежень були виявлені наступні шкідники: яблунева попелиця, яблуневий квіткоїд, букарка . Для обмеження чисельності оленки волохатої нами встановлені кольорові пастки з фіксуючою рідиною, а за допомогою ентомологічного сачка проведений збір комах з прилеглих стацій. Починаючи з ранньої весни, (температура грунту +5о), почали спостерігати появу перших комах. Так, з’явилась кропив’янка — яскравий, строкатий метелик. Пізніше - на десяту добу після кропив’янки, з’явились ріпаковий квіткоїд та лимонниця. У останнього самець і самиця різних кольорів, хоча і схожі. Самка блідо-жовто-зеленого кольору, а самець яскраво-жовтого. Слід зауважити, що лимонниці притаманна певна мімікрія - вона зі складеними крилами схожа на жовтий листок. Наш науковий гурток проводив огляд таких сільськогосподарських культур, як: яблуня, груша, горобина та ін.

 

При обстежені яблуні в фазу цвітіння, зафіксували зелену яблуневу попелицю (Aphis pomi). Її появи співпала із настанням середньодобової температури повітря 8оС.  Також спостерігали за такими шкідниками сільськогосподарських культур як: капустянка ( багатоїдний шкідник – капусти, картоплі, огірків, цибулі, баклажанів), цикадка буйвол (шкідник - винограду), білан капустяний (капуста, редиска, та інші хрестоцвіті культури) та ін. Період їхньої появи – весна.

 

Також весною ми зібрали колекцію комах і в подальшому оформили предметну колекцію. Завдяки пасткам , зібралши шкідника генеративних органів Оленку волохату. Була перевірена можливість обмежити чисельність Оленки волохатої за допомогою синіх пасток, наповнених водою. Вона виявилась досить ефективною.

ВИСНОВКИ

Я та мої колеги провели низку обстежень сільськогосподарських культур на наявність заселення шкідників. В процесі дослідженнь ми виявили таких шкідників, як: яблунева попелиця , яблуневий квіткоїд, букарка та ін.. Також , було досліджено та доведено, що систематично та довготривало скорочувати чисельність шкідників у середньому на 40% здатні хижі комахи : золотоочки, сонечка, хижі клопи, туруни, бабки та ін..

Також заклали дослід де спостерігали попелицю на яблуні, а староста нашого гуртка – Логвиненко Олена спіймала попелицю та сонечко  за допомогою пасток. Ми помістили їх в одну банку, було видно, як сонечко знищує попелицю. Це не дивно, адже це факт, що доросла комаха протягом життя здатна знищити понад  5 000 попелиць.

Завдяки пасткам та ентомологічному сачку наш гурток назбирав чимало комах, які зустрічались впродовж всієї весни.


Староста гуртка Логвиненко О.С.

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook