Агрохімічні ресурси та управління біопродуктивністю агроландшафтів - тема міжнародної конференції агробіологів

November 25, 2021

 

    Під такою назвою кафедра агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О. І. Душечкіна 23.11.2021 р. у змішаному форматі провела пленарне засідання Міжнародної науково-практичної конференції.
    Учасниками конференції було понад 50 науковців і студентів. В тому числі близько 10 осіб з-за кордону. На початку роботи пленарного засідання Василь Лопушняк – співголова оргкомітету привітав учасників та передав вітання та побажання плідної співпраці від голови наукового комітету ректора НУБіП України академіка Станіслава Ніколаєнка.

    З науковою доповіддю виступив завідувач кафедри Анатолій Бикін, у якій окреслив напрямки розвитку агросектору України на найближчу та середньотермінову перспективу, а також місце і роль аграрної освіти у цьому процесі.

    

     З вітальними словами виступили професор габілітований Краківського аграрного університету ім. Хугона Колонтая Томаш Якубовський та завідувач кафедри Білоруської сільськогосподарської академії, професор Тамара Персикова.

    Професор УНУС Григорій Господаренко доповів про вплив різних рівнів мінерального живлення на фоні зміни погодних умов у регіоні на продуктивність сільськогосподарських культур, зокрема ячменю голозерного. У дискусії жваво обговорювалися питання гормонального впливу на вилягання посівів цієї культури.
    Професор ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» НААН України Евген Скрильник доповів про результати досліджень, виконані в рамках міжнародного проєкту щодо створення на основі сапропелю ґрунтополіпшувачів для піщаних ґрунтів. Доповідач детально зупинився на задачах, які мають вирішувати такі суміші, методології виконання досліджень та перспективах застосування.
    Завідувач кафедри МНАУ Валентина Гамаюнова окреслила глобальні проблеми сучасного землеробства України, зокрема порушення сівозмін, зміни клімату, деградації ґрунтового покриву, а також зупинилася на певних аспектах вирішення цих проблем, зокрема на використанні добрив з фунгіцидними властивостями, біопрепаратів, рістрегуляторів, вирощування альтернативних соняшнику видів олійних культур (рижію, льону олійного тощо).
    Професор ВНУ ім. Лесі Українки Михайло Шевчук доповів про результати досліджень адаптації до субстратів різного складу садивного матеріалу лохини, вирощеного in vitro, а також у ході дискусій відповів на запитання щодо особливостей вирощування цієї культури та її вимогах до ґрунтових умов та ефективного використання верхового торфу.
    Доцент ІФНТУ нафти і газу Галина Грицуляк доповіла про радикальні зміни агрохімічних фізико-хімічних і екологічних властивостей нафтохімічно забруднених ґрунтів, та основні шляхи їх ремедіації та ревіталізації за вирощування енергетичних культур. Доповідач зупинилася на використання нетрадиційних видів органічних добрив, зокрема осаду стічних вод, під час вирощування енергетичних культур.
    У конференції взяли участь науково-педагогічні працівники і студенти інших ЗВО, зокрема Львівського національного аграрного університету, Івано-Франківського коледжу ЛНАУ, МНАУ, студенти-магістерських програм кафедри.
    В рамках конференції 24 – 25 листопада 2021 р. запланована робота секції молодих науковців, де студенти доповідатимуть про результати наукових досліджень в межах виконання програми досліджень магістерських робіт.
 
Василь Лопушняк,
професор кафедри агрохімії та якості
продукції рослинництва імені О. І. Душечкіна

 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook