Декан Тарас Євсюков: якість освітнього процесу постійно тримаємо у полі зору

26 вересня 2021 року
Рівно місяць тому у Національному університеті біоресурсів і природокористування України розпочався навчальний рік. Очевидно, що правильність рішення про початок осіннього семестру з 25 серпня підтверджується вже другий рік поспіль, оскільки саме цього тижня Урядом запроваджено в усіх регіонах України «жовтий» рівень епіднебезпеки.

Протягом останнього місяця ми не зупинялися ні на мить. На факультеті землевпорядкування зі студентами першого та другого курсу проводилися чотири пари щодня, замість фізичного виховання фахові дисципліни, на подвір'ї тривали заняття з геодезичними приладами та обладнанням, працювали щосуботи, втомлювалися як викладачі так і здобувачі освіти. Але сьогодні можна впевнено сказати, що ми ефективно використали дорогоцінний час. І найголовніше, ми постійно тримали й тримаємо у полі зору питання якості освітнього процесу.
По-перше, щодня деканатом здійснюється контроль за проведенням занять та явкою студентів. Паралельно звітують старости, на пульсі захворюваність. З цього тижня на очне навчання вийшли старші курси бакалаврату. Для якісної організації освітнього процесу зі студентами 3 і 4 курсу факультету землевпорядкування (як це було з 1 і 2 курсами й магістрами) проведено установчі зустрічі, наголошено про дотримання вимог чинного законодавства в умовах карантинних обмежень та «Інструкції з дотримання протиепідемічних заходів під час організації освітнього процесу в НУБіП України у 2021-2022 н.р.», а також про важливість підготовки до ЄВІ з іноземної мови для вступу в магістратуру.
По-друге, важливою складовою організації освітнього процесу є постійна робота зі старостами академічних груп. У цьому семестрі збори зі старостами деканат проводить щосереди. Як правило на них розглядаються важливі питання організації освітнього процесу. На старостах завжди висока відповідальність, адже від їхньої злагодженої роботи великою мірою залежить успішне навчання кожного студента академічної групи. Крім того, вони забезпечують вчасне реагування на виявлені недоліків в освітній діяльності з реалізації освітньої програми.
По-третє, активізовано роботу з магістрами. На кафедрах обговорено теми магістерських робіт магістрів першого року навчання. Підготовлено наказ на їхнє затвердження. Разом із своїми керівниками здобувачі працюють над складанням індивідуальних планів і планують дослідницьку роботу на найближчі три семестри, заповнюють портфоліо (https://nubip.edu.ua/node/64621), готуються представити методику дослідження на семінарі у жовтні.
Магістри другого року навчання докладають зусиль до завершення магістерських робіт, адже до 15 листопада 2021 р. вони мають пройти перевірку робіт на наявність плагіату, а 24 листопада 2021 р. – на загальнофакультетській конференції представити результати дослідження у вигляді постерних презентацій. Потрібно поспішати, оскільки захисти магістерських робіт заплановано з 07 по 09 грудня 2021 р.
По-четверте, для підвищення якості підготовки землевпорядників та геодезистів в НУБіП, системного моніторингу за проведенням лекційних занять сформовано і введено в дію графік проведення відкритих лекцій в осінньому семестрі 2021-2022 н. р. (https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u340/grafik_vidkritih_lekciy_ze...). Так, протягом вересня відкриті лекції провели доцент Олег Дроздівський та Олег Цвях. А впродовж жовтня-листопада готуються до відкритих лекцій науково-педагогічних працівників факультету – Оксана Кустовська, Ірина Купріянчик, Григорій Колісник та Олена Малашевська.
Крім того, постійною практикою на факультеті стало залучення міжнародної академічної спільноти до реалізації освітньої програми. Зокрема, 20 і 22 вересня в рамах реалізації програми ЕРАЗМУС+, професором Вроцлавського природничого університету Ольгердом Кемпою прочитано лекції для студентів факультету землевпорядкування. Експерт зупинився на питаннях європейського досвіду щодо інституційних та практичних аспектів проведення землеустрою в Польщі. Зокрема, мова йшла про укрупнення та обмін земель у Польщі, консолідацію земель та її потенційний вплив на структуру землекористування.

Поряд з тим, на факультеті приділяється особлива увага вдосконаленню викладацької майстерності на основі наукових досягнень і сучасних практик у галузі геодезії та землеустрою, а також професійному розвитку викладачів через програми стажувань, у тому числі й міжнародних, на яких вони підвищують свою професійну майстерність. Зокрема протягом останнього місяця доценти кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі Олег Дроздіський та Антоніна Москаленко представили результати своїх досліджень на міжнародній науковій конференції „Conserving Soils and Water 2021”, а доцент кафедри управління земельними ресурсами Руслан Тихенко і доцент кафедри геодезії та картографії Іван Опенько з 17 по 24 вересня проходили міжнародне стажування на факультеті економіки і туризму Пульського університету ім. Юрая Добріле (Хорватія). Завідувач кафедри землевпорядного проектування, професор Андрій Мартин протягом 21-23 вересня, у німецькому місті Ганновері, відвідав одну з найбільших світових подій для фахівців з геодезії, землеустрою та геоінформатики – міжнародну конференцію-виставку INTERGEO 2021.

Не менш важливим у підвищенні якості освітнього процесу та постійному розвитку освітньої програми "Геодезія та землеустрій" є залучення роботодавців до організації та реалізації програми. Цього місяця старший викладач кафедри геодезії та картографії Олена Малашевська разом із студентами другого курсу відвідали надсучасну технологічну компанію Culver Aviation (https://nubip.edu.ua/node/97984). Цього разу вони отримали змогу побачити роботодавців "з середини". Представник компанії Роман Михалевич проводив загальну екскурсію та запрошував на кожному етапі долучатися фахівців, які відповідають за певний етап виробництва, експлуатації БПЛА та обробки даних, отриманих з БПЛА.

На наше переконання, особливо в умовах пандемії, питання підвищення якості освітніх програм ОС «Бакалавр» та «Магістр» спеціальності 193 Геодезія та землеустрій та якості освітнього процесу, потрібно постійно тримати у полі зору. Оскільки це напряму пов'язане із нашою здатністю своєчасно реагувати на глобальні виклики.

Розмовляла Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook