Smart-технології точного землеробства Soft.Farm від провідного розробника КВАРТ-СОФТ впроваджуються в навчальний процес підготовки агроінженерів

1 березня 2021 року

     Як відомо, сучасний етап розвитку техніки і технологій для рослинництва характеризується появою так званих «Smart» (розумних) технологій, які базуються на наступних тенденціях промислових змін:

  • різке здешевлення і покращення обчислювальних можливостей мікропроцесорів;
  • удосконалення давачів і виконавчих сервоприводів робочих органів машин;
  • стрімкий розвиток стільникового зв’язку з високою пропускною здатністю;
  • можливість аналітичної обробки практично безмежних за розміром баз даних;
  • поява інформаційних систем на базі хмарних технологій.

     Такі «Smart» технології все більше стають стандартними функціями на тракторах, зернозбиральних комбайнах, посівних та інших сільськогосподарських машинах з обладнанням ГСП-моніторингу. Виникнення технічних екосистем з платформами, що поєднують дані з кількох інформаційних джерел, як-то давачі, обладнання в полі, або з зовнішніх джерел (наприклад, інформаційні системи на базі хмарних технологій) дозволяють управляти господарством з єдиної електронної панелі керування, до якої в режимі реального часу надходить інформація як про реальний стан господарства, так і з мережі. Відбувається співпраця виробників інформаційних систем для аграрного ринку і виробників продукції рослинництва. Така співпраця сформувала стійку потребу у спеціалістах аграрного профілю, котрі володіють сучасними технологіями ведення сільського господарства.

     З метою підготовки висококваліфікованих інженерних кадрів та запровадження сучасних інформаційно-технічних рішень в навчальний процес підготовки фахівців за спеціальністю «Агроінженерія» було налагоджено тісну та продуктивну співпрацю між механіко-технологічним факультетом НУБіП України та одним із лідерів ринку аграрних ІТ-технологій – компанією КВАРТ-СОФТ (розробником сервісу Soft.Farm), за підтримки якої реалізується інтеграція «Smart» технології в навчальний процес.
     Компанія КВАРТ-СОФТ є розробником інформаційної системи комплексної автоматизації аграрного підприємства Soft.Farm, яка об’єднує в одному сервісі усі сучасні агрономічні ІТ-інструменти, необхідні для впровадження точного землеробства. Такі модулі інформаційної системи, як «земельний банк», «індекс NDVI», «агроскаутінг», «картограми полів», «GPS моніторинг техніки» та ряд інших дозволяють отримувати та оперувати інформацією про стан земельних угідь; складати договори оренди земельних ділянок; виконувати контроль термінів дії договорів; проводити прогноз врожайності, враховуючи NDVI та погодні умови; створювати картограми за агрофізичними, агрохімічними показниками та картування врожайності; планувати сівбу з урахуванням схем сівозмін; формувати технологічні операції, виконувати розрахунок потреб добрив, ЗЗР, насіння, фонду заробітної плати тощо.

     Організаційними питаннями співпраці з боку компанії КВАРТ-СОФТ опікується інженер Віталій Клімов. Саме за його участі підготовлені навчальні плани викладання студентам сутності інформаційної системи Soft.Farm і порядку роботи з системою. Компанія КВАРТ-СОФТ взяла на себе всі організаційно-виробничі витрати для забезпечення повнофункціональної роботи з системою Soft.Farm. З весняного семестру 2020-2021 навчального року система Soft.Farm впроваджена у навчальний процес підготовки магістрів спеціальності «Агроінженерія» та вивчається в межах дисципліни «Система точного землеробства».

     Механіко-технологічний факультет та кафедра сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка висловлюють вдячність компанії КВАРТ-СОФТ за тісну співпрацю при підготовці висококваліфікованих інженерних кадрів для аграрного сектору економіки України.


Леонід Аніскевич,
проф. кафедри сільськогосподарських машин
та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook