Викладачі НУБіП України долучились до вшанування дня Українського добровольця

17 березня 2020 року
     В Україні 14 березня відзначається День українського добровольця.

     Ця дата вибрана не випадково: саме 14 березня 2014 року прямо з Майдану перші добровольці відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях, що під Києвом. Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити, адже на першому етапі війни Україна зіткнулася з тим, що далеко не всі професійні військові були готові захищати свою державу. Добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати професійну заміну добробатам.

     Варто нагадати, що навіть побіжний історичний екскурс свідчить, що феномен добровольства здавна притаманний українцям. Одним із перших таких прикладів можна назвати Запорозьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну.
     Інший яскравий приклад, але вже з нової історії України – легіон Українських Січових Стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах. Події Першої світової війни, протистояння Австро-Угорщини Росії українці вирішили використати задля втілення заповітної мрії про незалежність України.
     Хоч це Свято і є новим для національного календаря України, проте явище, якому воно присвячено, споконвіку супроводжує дружній український народ. Яскрава національна риса, благословення і традиція українського народу – бути небайдужим до свого сьогодення та майбуття, до долі своїх дітей, честі і пам’яті своїх славних батьків.

     З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості, Верховна Рада України постановила – «Установити в Україні День українського добровольця, який відзначати щорічно 14 березня».
     Цей день у 2020 році не став виключенням для вшанування героїзму наших захисників. У цей день, в Голосіївському парку культури та відпочинку ім. М. Рильського, за ініціативи Ради ветеранів АТО Голосіївського району та фінансової підтримки благодійників, відкрито пам'ятний знак на честь полеглих Героїв Голосіївського району міста Києва.

     Під час офіційної частини, яка розпочалася гімном України та хвилиною мовчання, перед присутніми виступили: Садовой Сергій Миколайович – в.о. голови Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації; Домаров Іван Володимирович – голова Громадської організації «Рада ветеранів АТО» Голосіївського району м. Києва та родичі загиблих бійців. Отець Юрій освятив пам'ятний знак.

     На урочистому заході були присутні викладачі та аспіранти Національного університету біоресурсів та природокористування України, учасники АТО: Матус Юрій Володимирович – старший викладач кафедри комп'ютерних систем і мереж, Степанов Олексій Валерійович – асистент кафедри комп’ютерних наук факультету інформаційних технологій, а також Ратушний Микола Данилович – аспірант кафедри гідробіології та іхтіології факультету тваринництва та водних біоресурсів.

Не забуваємо наших героїв, яким ми вдячні спокоєм, та мирним небом над головами.

Анна Хижняк,
начальник відділу виховної роботи
та студентських справ
за матеріалами Олексія Степанова

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook