Свята Покровонько, покрий мені головоньку: студенти-гуманітарії провели свято для школярів

14 жовтня 2019 року
     Усім відомо, що 14 жовтня в Україні святкується день Покрови Пресвятої Богородиці. Відома історія цього свята, відомо, чому цей день вважається Днем українського козацтва і Днем заснування Української повстанської армії. Знають усі, що з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості 14 жовтня 2014 року Указом президента України він був визнаний державним святом, а 5 березня 2015 року Верховна Рада України встановила його як День захисника України.

     Проте в народних традиціях 14 жовтня часто вважався «Днем знань». У цей день діти вперше йшли до школи і несли з собою глечик пшоняної каші – для того, щоб «наука не йшла в ліс». І про це студенти нашого університету дізнаються на заняттях з етнокультурології, а ще – у творчих студіях, які працюють на кафедрі культурології. А напередодні великого свята учасники театру мініатюр під керівництвом фахівця кафедри культурології Анжеліки Федоренко вирішили поділитися своїми знаннями з учнями еколого-природничого ліцею № 116.

     У стінах ліцею студенти спеціальності “Журналістика” та “Міжнародні відносини”, учасники театру мініатюр, провели святкове дійство «Покровонько, Покровонько, покрий мені головоньку…»
     Ведучі швидко знайшли спільну мову із школярами, які із захопленням слухали їх розповіді про традиції святкування Покрови, обов’язкові атрибути свята. А діти із задоволенням зачитували вірші, розповідали про відомі їм прикмети та передбачення, активно долучалися до різних конкурсів та забав. 

     “Це чудова можливість нагадати молодшому поколінню про історію та традиції нашого славного народу, а також об‘єднати старше та молодше покоління, – говорить Анжеліка Анатоліївна, – а ще – показати ліцеїстам, що в нашому університеті їх чекає не просто навчання, а безліч цікавої інформації, творчий розвиток та можливості удосконалення”.
     В аудиторії панувала дружня атмосфера, було чути веселий сміх школярів, а на кожну пропозицію пограти у народні ігри здіймалося море рук. 
     Найсмачнішою, а отже, найприємнішою частиною заходу стало частування млинцями, приготованими умілими руками Анжеліки Федоренко та студентки спеціальності “Міжнародні відносини” Анни Грищук. Кожен учень чи учениця мали змогу поласувати смачненьким.
     “Свято вдалося на славу. Було дуже приємно спостерігати за тим, як учні вслухалися в кожне наше слово. Ми бачили, що в очах дітей є палка любов до культурної спадщини нашої неньки України, яку виховує наш університет”, – поділився враженнями ведучий свята Богдан Кириченко.

     Усі учасники дійства – Олексій Колбасін, Сергій Біжанов, Марина Когут, Анна Грищук, Богдан Кириченко – сподіваються, що й надалі будуть проводити такі просвітницькі заходи для молодшого покоління, нашого майбутнього, цвіту нашої нації, щоб у їхніх серцях навічно запалити любов до рідної землі…

Ірина Майданюк,
завідувач кафедри культурології
Марина Когут,
студентка 2-го курсу спеціальності “Журналістика” 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook