Вчені НУБіП провели консультації для лісівників Київщини: у фокусі нові екоадаптаційний та трансформаційний методи відтворення лісів

9 березня 2018 року

     У сучасних непростих умовах ведення лісового господарства особливо актуальним є гармонійне поєднання виробництва, галузевої науки та фахової освіти. Воно сприяє оновленню і підвищенню ефективності лісогосподарського виробництва, наближає галузеву науку до сучасних проблем практики і робить її більш прикладною, дозволяє освіті краще зрозуміти нащо акцентувати увагу в процесі підготовки висококваліфікованих фахівців для галузі.

     Кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій має багаторічний досвід такої співпраці. Серед лісогосподарських підприємств, з якими кафедра плідно співпрацює упродовж останніх років, такі відомі як ДП «Київська лісова науково-дослідна станція» УкрНДІЛГА ім. Г.М. Висоцького, Український центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства, Державна організація «Український лісовий селекційний центр», державні підприємства Київського обласного та по Київського міського управління і мисливського господарства – «Тетерівське ЛГ», «Клавдіївське ЛГ», «Фастівське ЛГ», «Іванківське ЛГ», «Білоцерківське ЛГ», «Ржищівське ЛГ», «Бориспільське ЛГ», Черкаського ОУЛіМГ – «Уманське ЛГ», «Смілянське ЛГ», «Канівське ЛГ», Житомирського ОУЛіМГ – «Малинське ЛГ», «Радомишльське ЛГ», Хмельницького ОУЛіМГ – «Славутське ЛГ», «Ізяслівське ЛГ», «Ярмолинецьке ЛГ», Чернігівського ОУЛіМГ – «Городнянське ЛГ», «Семенівське ЛГ», «Іллінецьке ЛГ» Вінницького ОУЛіМГ та низкою інших галузевих установ.

     Одна з таких робочих зустрічей науковців кафедри з виробничниками відбулася наприкінці лютого у конторі Білоцерківського лісгоспу за участі завідувача кафедри Віктора Маурера, директора лісгоспу Андрія Вітряка, головного лісничого підприємства Володимира Охріменка, начальника та інженерів відділу лісового господарства, лісничих і майстрів лісу підприємства.

     На нараді-семінарі було обговорено широке коло питань, що стосувалися сучасного стану, проблем і головних завдань з відтворення лісів в умовах глобального потепління. Лісівники-практики заслухали змістовну доповідь Віктора Маурера, ознайомилися з презентованим матеріалом і переглянули представлені ним відеофільми з сучасних методів і підходів до відтворення лісів.

     Учасники наради провели цікаву дискусію, обмінялись своїм досвідом та результатами проведених досліджень. Не залишилася не розглянутою і тема щодо етіології та патогенезу масового всихання дерев і соснових насаджень, природного явища, яке нині чи не найбільше турбує лісівників і широкі кола громадськості. Особливий акцент учасниками наради було зроблено на методах і підходах до оздоровлення та відновлення сосняків регіону, зменшення ризику і унеможливлення цього негативного природного явища у майбутньому. Неабиякий інтерес учасників наради було проявлено до головних напрямків і шляхів осучаснення традиційного підходу до відтворення лісів та запровадження нових: екоадаптаційного та трансформаційного.

     Під час наради знайшлося місце і для профорієнтаційної роботи, якій непересічне значення було приділено як з боку виробничників, так і представників університету. Особливу увагу було приділено випускникам шкільних лісництв, десятеро з яких виявило бажання навчатися саме в нашому університеті.

     За результатами зустрічі було прийнято рішення про забезпечення наукового супроводу співробітниками кафедри процесу відтворення лісів на підприємстві. Сторони були єдині у бажанні об’єднати зусилля аби спільно працювати з удосконалення методів, способів і технології відтворення лісів з метою підвищення ефективності лісовідновлення та лісорозведення.

Олександр Фарисей,
аспірант кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook