На агробіологічному факультеті відкрили нову надсучасну лабораторію дистанційного зондування якості грунтів

22 травня 2017 року

     На агробіологічному факультеті урочисто відкрили нову сучасну лабораторію. Її робоча назва говорить сама за себе – дистанційного зондування якості грунтів. Це перший крок у реалізації спільного навчально-наукового проекту «Агрістарт», організованого на базі кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва спільно з компанією «Агрілаб».
     Це без перебільшення видатний день для нашого факультету, говорить декан Віктор Забалуєв. Адже завдяки створенню такої лабораторії, у облаштування та обладнання якої наші партнери вклали близько 1,5 мільйона гривень, ми отримали можливість навчати наших студентів сучасним технологіям та удосконалити освітні програми грунтознавчого та агрохімічного спрямування шляхом організації такої платформи, як «Агрістарт».

 

     Агробіологи відкриттям нової лабораторії фактично розпочинають святковий тиждень, який передує Дню університету. Дуже добре, що науковці НУБіП розуміють важливість співпраці з бізнесом як найправильнішого шляху розвитку, наголосив ректор університету Станіслав Ніколаєнко перед тим, як урочисто розрізати символічну стрічку на дверях лабораторії.

     А те, що вона інноваційна зрозуміло відразу – навіть не заходячи в приміщення. Біля її дверей встановлено монітор, на якому студенти зможуть проглянути новини, пряму трансляцію різноманітних семінарів і круглих столів, які тут проводитимуться. Сама лабораторія вражає – біле приміщення, трав’яна зелень крісел і обладнання для пересічного відвідувача прямо таки фантастичне. Приміром, комплекс, який розробляє карту-завдання для диференційованого обробітку грунту, сенсорне обладнання для обстеження поля тощо. Тобто студенти зможуть в режимі on-line заходити в карти реально працюючої техніки.

     Рослинництво з використанням новітніх технологій – світовий тренд в агровиробництві, говорить співзасновник і керівник компанії «Агрілаб» Ярослав Бойко. Але ми, які більшість виробничників відчуваємо гострий дефіцит кадрів - агрохіміків і агрономів, які володіють інструментами точного землеробства. Тому у мене, як випускника НУБіП, виникла ідея створити з університетом спільний проект, який дозволить підготувати нового фахівця, адаптованого до сучасних вимог.

 

     Земельні ресурси – це основа продовольчої, економічної і екологічної безпеки нашої держави. На останню, на жаль, звертають недостатню увагу, зауважив професор Анатолій Балаєв. А наш університет, маючи такі лабораторії, як дистанційного зондування якості грунтів, якраз і може підготувати сучасного грунтознавця-агрохіміка, який впорається з цими викликами.

     Ще однин із засновників проекту – завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва Анатолій Бикін переконаний: земельними ресурсами потрібно управляти. Тому новостворена лабораторія, та й власне сам проект «Агрістарт» – це майданчик для вирішення цього питання. Сучасна ситуація така: погоня за прибутком призводить до зменшення витрат (що зрозуміло), але ж для того, аби забезпечувати охорону грунтів ті ж самі витрати потрібно збільшувати. Конфлікт інтересів зрозумілий. Для його вирішення потрібен баланс і досягти його зможе якраз високоосвічений фахівець, який вміє запровадити технологію, при якій стане можливим отримувати гарний прибуток і зберегти грунти та реально здатен управляти земельними ресурсам. Готувати такого – якраз завдання агробіологічного факультету та новоствореної лабораторії.

Ірина Білоус 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook