Відкрите практичне заняття на кафедрі біології лісу та мисливствознавства з дисципліни «Лісова зоологія»

8 грудня 2016 року

     На кафедрі біології лісу та мисливствознавства 7 грудня відбулося  відкрите практичне заняття з дисципліни «Лісова зоологія» для студентів 2 курсу ОС «Бакалавр» з ознаками спеціальності «Лісове господарство», яке провів доцент кафедри біології лісу та мисливствознавства, кандидат біологічних наук Тищенко Володимир Миколайович.  Тема заняття «Визначення представників лісової теріо- та орнітофауни» виявилась надзвичайно цікавою та інформативною не тільки для студентів, а і для  співробітників кафедри біології лісу та мисливствознавства – завідувача кафедри, доцента Пузріної Н.В., доцентів Решетник Л.Л., Давиденка І.В., асистентів Кульбанської  І.М., Білоуса В.М. та лаборантів Шевченка С.М. і Бойко Г.О.

     Заняття розпочалося вчасно, з повторення раніше пройденого матеріалу у вигляді тестового поточного контролю знань. Після закінчення написання тестів студенти отримали теоретичне обґрунтування необхідності оволодіння навичками камерально-лабораторного визначення видів лісових птахів і ссавців. Викладач чітко вказав проміри, які необхідно провести і продемонстрував, як правильно користуватися штангенциркулем. Після цього студенти отримали інструктаж з користування визначниками.

     Ось тут і стало очевидним, наскільки важливим є засвоєння попереднього матеріалу, оскільки відмінне знання особливостей зубної системи ссавців дає можливість визначити за черепом не лише ряд, а й родину і вид. Те ж можна сказати і про визначення птахів, бо за будовою дзьоба, формою хвоста, особливостями нижньої кінцівки теж можна встановити, до якого ряду належить птах. 

     Визначення птахів за тушками і ссавців за черепами викликало непідробний живий інтерес у студентів, тому багато хто зумів визначити зразок до виду. Після занотування процесу визначення у робочий зошит і перевірки правильності оформлення практичної роботи, завдання вважається успішно виконаним.

     

     Проведене заняття отримало схвальні відгуки співробітників, які в ході обговорення висловили свої пропозиції та побажання щодо вдосконалення проведення практичних занять, зокрема, завідувач кафедри Пузріна Н.В. наголосила на необхідності видання «Лабораторного визначника лісових птахів і ссавців». 

С.М. Шевченко,
старший лаборант,

Н.В. Пузріна, 
завідувач кафедри біології лісу
та мисливствознавства

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook