«Хто добре діагностує – той добре лікує». Під таким девізом відбулося відкрите лабораторне заняття на кафедрі терапії і клінічної діагностики

1 грудня 2016 року

30 листопада 2016 року доценти кафедри терапії і клінічної діагностики кандидати ветеринарних наук Наталія Іванівна Бойко і Сергій Іванович Голопура провели відкрите лабораторне заняття на тему: «Диференційна діагностика анемій» з дисципліни «Внутрішні хвороби тварин»  зі студентами 3 курсу 8 групи скороченого терміну навчання факультету ветеринарної медицини.
Встановлення діагнозу у хворої тварини складний і кропіткий  процес. Для того щоб уточнити діагноз та диференціювати хворобу потрібно проводити тривалі дослідження. Тому, спочатку, під час відкритого заняття в умовах навчального манежу, студенти разом із викладачами кафедри дослідили тематично хвору тварину. Провели ретельне клінічне дослідження корови з визначенням габітусу та обстеженням окремих систем.


Для подальшого проведення лабораторних досліджень у тематично хворої тварини була відпрацьована методика відбору крові з підхвостової вени.

Основна ж частина відкритого заняття була проведена у лабораторії кафедри де у відібраних зразках крові були досліджені наступні показники: кількість еритроцитів і лейкоцитів, вміст гемоглобіну, величини гематокриту, кольорові індекси та ін.

На завершальному етапі, в комп’ютерному класі за допомогою інформаційних технологій студенти під керівництвом викладачів в онлайн-режимі досліджували картину крові тварини, де виводили лейкограму, знаходили нормальні та патологічні форми клітин. Однак, не це виявилось найважчим для студентів. Найвідповідальнішим, виходячи з проведених досліджень, виявилося проведення диференційної діагностики виявленого захворювання та призначення ефективного лікування.

Проведення показового заняття на належному рівні відбулося також у тому числі й завдяки старшим лаборантам кафедри терапії і клінічної діагностики Л.В. Лозовій і О.В. Сагану.
Насамкінець необхідно зауважити, що колектив кафедри, а також представники деканату, які були присутні під час відкритого лабораторного заняття були повністю задоволені якістю його проведення й високо оцінили педагогічну майстерність доцентів кафедри терапії і клінічної діагностики Н. І. Бойко та С. І. Голопури.

 

Віталій Костенко,
завідувач кафедри терапії і клінічної діагностики


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook