ВІДКРИТЕ ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ З «ПЕДАГОГІКИ СІМЕЙНОГО ВИХОВАННЯ» НА ГУМАНІТАРНО-ПЕДАГОГІЧНОМУ ФАКУЛЬТЕТІ

28 листопада 2016 року
У понеділок, 28 листопада на гуманітарно-педагогічному факультеті було проведено відкрите практичне заняття для студентів напряму підготовки «Соціальна педагогіка». Заняття з дисципліни «Педагогіка сімейного виховання» провела доцент кафедри педагогіки Маценко Леся Миколаївна. Варто додати, що перший в Україні як навчальний посібник так і підручник «Педагогіка сімейного виховання» з’явився саме в нашому університеті на кафедрі педагогіки.
Дисципліна «Педагогіка сімейного виховання» покликана підготувати майбутнього соціального педагога не тільки до роботи з різними типами сімей, ознайомити його з функціями сім’ї, методикою сімейного виховання, а й підготувати до сімейного виховання наших студентів у ролі батьків і матерів.
Саме тому на практичних заняттях ми вивчаємо ідеї та погляди на сімейне виховання, читаємо твори, знайомимося з практичними порадами, дивимось відео ролики та фільми про відомих педагогів, психологів, дитячих лікарів, а саме А.С. Макаренка, В.О. Сухомлинського, Б.П. і О.О. Нікітіних, Р. Кемпбелла, Б. Спока, К.Д. Ушинського.
 
Готуючись до занять, студенти отримують різні завдання: підготувати доповідь, презентацію, підібрати соціальний відеоролик до теми, подивитись фільм, присвячений діяльності вченого, скласти питання для вікторини. На занятті студенти діляться на команди, задають один одному питання по фільму, така робота зацікавлює, подобається як викладачу, так і студентам.
Темою відкритого заняття ми обрали «Ідеї сімейного виховання Росса Кемпбелла «Лицем до лиця з дитиною». «Чому саме цей автор?» - запитаєте Ви. Справа у тому, що  Росс Кемпбелл – дитячий лікар, психіатр, який присвятив більше 30-ти років свого життя роботі з дітьми, проконсультував тисячі батьків, написав книги про виховання дітей, був людиною віруючою і навіть став лауреатом християнської премії «Золотий медальйон» за книгу «Як по-справжньому любити свого підлітка». Він мав досвід виховання чотирьох власних дітей та сімох онуків.
 Росс Кемпбелл є автором таких бестселерів: «П’ять шляхів до серця дитини», «Лицем до лиця з дитиною», «Як по-справжньому любити свою дитину» та інших. Крім написання книг,   Р. Кемпбелл проводив лекції з виховання дітей на всій території США та у ряді європейських країн.
    На думку автора, дітям не вистачає безумовної любові з боку батьків, зорового та фізичного контакту з ними, безроздільної, цілковитої уваги. Батьки не завжди вміють заповнити «емоційну ємкість» дитини, навчити її справлятись зі своїм гнівом та враховують вроджений темперамент дитини.
Саме ці питання ми розглядати на занятті, іноді виникали дискусії, студенти наводили приклади з власного досвіду, пригадували поради своїх батьків і вчителів. Одним словом – нам було цікаво.
Хочу подякувати студентам 3-го курсу за цікаве спілкування. Дякую також своїм колегам, викладачам гуманітарно-педагогічного факультету, які відвідали заняття.
 

Доцент кафедри педагогіки Маценко Л.М.  

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook