Пошук роботи

Безумовно, пошук роботи – надзвичайно складна проблема. Та не варто одразу зовсім відмовлятися від її вирішення. Навпаки, слід залучити до союзництва всі можливі способи пошуку і розпочати його. Центри зайнятості, кадрові агентства, газетні оголошення, Інтернет, телефонні дзвінки потенційним роботодавцям – ось віхи вашої інтенсивної праці при пошуку роботи. У кожного з цих способів є переваги і недоліки. Заздалегідь неможливо вгадати, на якому з обраних шляхів на вас очікує успіх. Потрібно розпочинати діяти по всіх напрямах, а потім закріпити успіх в тому руслі, що є для вас найбільш перспективним. Будь-який спосіб пошуку роботи вимагає особливого методичного підходу й напруження. Наявність потрібних знайомств в такій справі є корисним чинником, як і в будь-якій іншій ситуації. Але зазначимо, що знайомі навряд чи захочуть губити свою репутацію, надаючи рекомендації людині, нездатній успішно виконати пропоновану роботу. Особливо ефективними є знайомства і рекомендації у таких сферах діяльності, як шоу-бізнес, секретарі, прес-служби, силові структури тощо. Зауважимо: ви маєте вміти встановлювати і реалізовувати потрібні знайомства безпосередньо під час пошуку роботи.

Скільки часу приділити на пошук роботи? А скільки часу ви проводите на роботі, якщо вона у вас є? Як мінімум, вісім годин. Скільки ж вам слід витрачати і на інтенсивний пошук роботи. Якщо не всі вісім, то, як мінімум, чотири години на добу. Деякі автори стверджують: якщо впродовж одного двох місяців напружених пошуків результат не отримано, тоді ви ризикуєте дістати нервовий зрив або впасти в депресію. Проте перш ніж занепадати духом, необхідно проаналізувати ситуацію. Швидше за все, річ у тім, що ваші вимоги не відповідають вашій компетентності й можливостям. А може, навпаки, – просто на ринку праці у вашому регіоні не існує потреб у таких навичках та вміннях. Це, звичайно, мало втішливо, оскільки змінювати місце проживання в пошуках роботи зголоситься далеко не кожний, та й сімейні, житлові і фінансові проблеми не дозволятимуть здійснити це. Найнебезпечніше в подібній ситуації – втратити впевненість у собі і у власних силах. Позбутися такого стану набагато важче, аніж усе ж виявити необхідну наполегливість і силу волі протягом інтенсивних пошуків. Навіть невдачі несуть у собі позитивний фактор. За час пошуків ви набуваєте досвіду, удосконалюєте техніку пошуку роботи, збираєте інформацію, розширюєте коло знайомств, а це веде до зміцнення відчуття впевненості в собі. Звичайно, усі ми живі люди, усі схильні до переживань і «прокручування» в свідомості тієї чи іншої ситуації. Лягаємо спати, а розмірковуємо не про сімейні радощі, а про пошук роботи. Домашні незадоволені, а ваша головна задача залишається невирішеною, і все більше тисне на психіку тягар «невдахи». Не впадайте в депресію, проте пам’ятайте, що мине рік-інший, а можливо й менше, і ви втратите свої професійні навички. Та й роботодавці не схвалюють великі періоди відсутності роботи у вашій біографії.

Джерела інформації про роботу

У якості джерел інформації при пошуках роботи можна скористатися:

  • послугами знайомих, друзів, родичів;
  • газетними оголошеннями щодо вакансій, спеціалізованими виданнями з працевлаштування;
  • центрами зайнятості, кадровими й рекрутинговими агентствами;
  • власними оголошеннями про пошук роботи в газетах і спеціалізованими виданнями, ініціативними телефонними дзвінками в організації і/або відвідуванням організацій, де є шанс і бажання знайти роботу;
  • ярмарками вакансій, днями підприємств, презентаціями;
  • тематичними виставками, де відбуваються необхідні знайомства;
  • оголошеннями в транспорті на спеціальних дошках, на зупинках громадського транспорту;
  • анонсами по радіо і телебаченню;
  • можливостями мережі Інтернет і електронної пошти;
  • розсиланням листів, факсів, електронної пошти зі своїм резюме.

Від чого залежить успіх у пошуку роботи?

Складові успіху:

Успіх = віра в себе +професіоналізм +володіння технікою пошуку роботи +ефективні навички спілкування з роботодавцем.

Якщо розглядати успіх як суму особистісних якостей, професійних можливостей, наполегливості у пошуку роботи, то отримання бажаної роботи можливо за умови, коли співпадають:

Як знайти роботу випускнику вишу?

Основна складність пошуку роботи відразу після закінчення вищого навчального закладу полягає у відсутності у випускника практичних знань за фахом і досвіду практичної діяльності. Адже в багатьох професіях є секрети і тонкощі, які можна зрозуміти лише «зсередини». Тому, яку б якісну теоретичну підготовку не мав вчорашній студент, представники організацій не квапляться брати в штат.
Якщо у вас є бажання працювати за фахом, але вас не беруть, тому що немає досвіду, не варто зневірятися – зі всіх ситуацій є вихід. Якщо Ви вибрали собі професію до душі і здобули відповідну освіту, є хороші шанси знайти роботу. Але все таки треба бути готовим до того, що спочатку зарплата буде значно нижчою, ніж у фахівця з досвідом. Більш того, вам навряд чи вдається влаштуватися на ту посаду, яку ви для себе вибрали, особливо якщо здобута вами освіта стосується управління і тому подібне. Ніхто не підкорятиметься людині, яка лише недавно покинула студентську лаву, тому треба підготуватися до необхідності виконувати деякий час багато роботи за невелику зарплату.

Вам необхідно як слід вивчити оголошення про вакансії. Поглянути, які вимоги пред’являють до фахівців і як змінюється рівень оплати залежно від цього, а також які додаткові знання потрібні найчастіше. Постарайтеся побудувати план свого кар’єрного розвитку. Краще всього, якщо ви добре уявляєте специфіку галузі, в якій доведеться працювати.
Варто звернути увагу на те, що на ринку існує багато компаній, де молоді співробітники мають можливість піднятися по кар’єрних східцях, отримуючи необхідні знання на робочому місці.
У таких організаціях молодість претендента не недолік, а, навпаки, його головна перевага! Тому намітьте для себе певну кількість фірм, що відповідають вашому профілю, в яких вам хотілося б працювати, і відправте їм своє резюме. Однак не варто посилати резюме всім адресатам одночасно. Листи мають бути орієнтовані на конкретну організацію, саме це підкреслить вашу зацікавленість. Пошук вакансії на даний момент і є вашою роботою, тому виконуйте її якісно і акуратно. Щодня переглядайте оголошення, відповідайте на всі листи, вчіться аналізувати отриману інформацію.

Зверніть увагу, що амбіційність молоді часто використовують в своїх цілях шахраї. Існує декілька схем, за якими нечесні люди наживаються на недосвідченості вчорашніх випускників і їх бажанні відразу ж заробляти багато. В оголошенні можуть просто вказувати рівень зарплати, що не відповідає дійсності, а коли людина починає працювати, її постійно штрафують, знаходять якісь недоліки і погрішності, так що зарплата знижується удвічі. Часто пропонують пройти «стажування», тобто безкоштовно відпрацювати деякий час або виконати завдання, яке не буде оплачене. Можуть за красивою назвою посади приховувати непрестижну діяльність (наприклад, у компаніях, що займаються мережевим маркетингом, будують фінансові піраміди). Тому не варто відноситися серйозно до обіцянок золотих гір.
Необхідно враховувати всі за і проти, але й не варто затягувати пошуки. Не можна сидіти і чекати, що вам ось-ось підвернеться хороша робота.

Якщо ви нікуди не влаштуєтеся відразу після закінчення навчання, то через рік шанси помітно зменшаться – потенційні працедавці дивитимуться на вас вельми насторожено.

Випускники, починаючи процес працевлаштування, часто бувають розчаровані тим, що їм пропонують. Вони розраховують на ту зарплату, яку отримують фахівці, але працедавці пропонують їм у декілька разів менше. Більше того, на деякі позиції без досвіду – не потрапиш. Деколи від відчаю опускаються руки: звідки ж взятися досвіду, якщо без нього нікуди не беруть! Але вирішення проблеми існує. Полягає воно ось в чому: треба шукати невеликі організації, де одна людина виконує функції декількох співробітників. У цьому випадку є шанс набратися досвіду. Хай посада ваша називатиметься інакше, але ж основну увагу при працевлаштуванні треба звертати не на назву, а на набір виконуваних обов’язків.

Пам’ятайте:

  1. Якщо Ви працюєте під час навчання, Ви маєте безперечні переваги перед тим, у кого немає жодного досвіду трудової діяльності.
  2. На початку кар’єри доведеться змиритися з тим, що всі даватимуть вам поради. Вибирайте самі, до яких з них прислухатися, але будь-які з них приймайте з незмінною вдячністю: деякі з часом згодяться і, можливо, стануть для вас девізом на все подальше життя.
  3. Побудову кар’єри можна почати і з виконання мало престижної роботи, головне – поставити мету, вірити в свої сили і не відступати перед труднощами.
  4. Не упирайтеся, якщо працедавці як один говорять, що ви не підходите: можливо, вам варто досягати своєї мети поступово.
  5. Щира зацікавленість в роботі і чесного виконання своїх обов’язків – найкращий шлях для початку успішної кар’єри.
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook