Газета «Хрещатик»: випускники НУБіП України — найзатребуваніші на ринку праці

6 червня 2016 року

     У наймальовничішому куточку Києва — Голосієві — знаходиться університет, який понад століття тримає найвищий рейтинг серед навчальних закладів столиці. Бо навчатися сюди йдуть за покликом душі ті, хто любить рідну землю й усе, що на цій землі живе.

     Студентське містечко вирує-піниться барвистим святом: фіолетово-чорні мантії професури, жовто-блакитні квітки-згарди, українське національне вбрання, концертні костюми, різнобарвні футболки (кожен факультет має свій колір), білі халати майбутніх лікарів ветеринарної медицини... Прапори, музика, майстер-класи з усіляких ремесел, наїдки й напої від кожного підрозділу з усіх куточків України...

     «Професори й викладачі, шикуйтеся за мною по двоє!» — командує ректор університету Станіслав Ніколаєнко. І врочиста колона рушає до Алеї слави. «Світом правлять дві сили: сила шаблі і сила розуму. Шабля сильніша, але сила розуму завжди перемагає! — каже ректор, відкриваючи під звуки військового оркестру 101-ї окремої бригади охорони Генштабу ЗСУ пам’ятники фундаторам університету, видатним вченим, які зробили значний внесок у розвиток науки: першому деканові сільгоспвідділення Київської політехніки, від якого й пішов славетний університет, Миколі Чирвинському, першому ректорові об’єднаної Української сільськогосподарської академії, академіку Павлу Пшеничному, засновнику лісоінженерного факультету Київського сільгоспінституту Євгену Алексєєву та видатному вченому в галузі сільськогосподарського машинобудування професору Петру Василенку. «Нехай це святе місце стане нагадуванням кожному з нас, як треба працювати і любити свій університет, свою Україну, з якою наполегливістю і силою волі долати перешкоди на шляху до визнання», — наголосив ректор.

     Потім відбувається не менш грандіозне дійство: Почесний президіум НУБіПу відкриває оновлений університетський Ботанічний сад, де на 53-х гектарах міститься унікальна науково-дослідницька база, представлена всіма регіонами України.

     Серед почесних гостей були: міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, голова Київської обласної ради Ганна Старікова, голова Голосіївської РДА Наталія Бондар та багато інших, не менш видатних людей. Не обійшлося й без вагомих подарунків. Президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса (колишній випускник) вручив університету сертифікат на 100 тисяч гривень, а директор департаменту Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Олександр Краснолуцький — сучасне геодезичне обладнання для підготовки землевпорядників. Всі вони зазначали, що випускники університету є безцінними кадрами на ринку праці.

    Цього ж дня своє 90-річчя відсвяткувала й кафедра військової підготовки університету. На її життєвому шляху — героїчні й трагічні сторінки. Саме студенти й викладачі цієї кафедри влітку 1941 року сформували передній південний край першої лінії оборони Києва й тримали її 72 дні! А сьогодні їх нащадки тримають лінію оборони на сході нашої країни. Вражаючою була демонстрація військових навичок і в курсантів кафедри: гучні постріли, смуга перешкод, димові шашки та неймовірні бойові прийоми, які змушували затамувати подих...

     День народження університету став справжнім фестивалем-виставкою усіх навчальних підрозділів флагмана агробіологічної освіти України, кожен презентував свої досягнення в різних сферах господарства. Навчально-методична література, експонати птахів та звірів, геодезичні прилади, роботи, соленоїдний двигун, двофазна сушилкова система, писанки, ліплення, 3D принтер, ебру (малюнки на воді), перетягування линви, командні ігри чекали на всіх бажаючих!

     «Аграрний сектор тримає сьогодні всю економіку України. Але науково-технічний прогрес, четверта промислова революція ставлять перед нами нові завдання. Тому наше спільне завдання — зробити Україну найбагатшою, найпотужнішою державою світу. І ми цього досягнемо якісним навчанням, дослідництвом, плідними зв’язками з бізнесом, розвитком науки, інноваціями, патріотизмом і натхненною працею вчених і студентів! — проголошує ректор університету Станіслав Ніколаєнко. — У нашого науково-педагогічного колективу є чітка стратегія розвитку, яка носить назву «Голосіївська ініціатива — 2020». Ми ставимо завдання увійти в п’ятірку кращих університетів України, мати визнання серед вишів світу».

     «Люди мають бажання розвивати нашу країну як аграрну, яка буде здатна нагодувати мільйони людей у всьому світі. Головне, щоб підготовка висококваліфікованих кадрів для АПК стала одним із пріоритетів для держави», — каже заступник завідувача кафедри конярства та бджільництва Людмила Зламанюк.

     Столи ломилися від українських страв і усяких смаколиків: сало, м’ясо, вареники, хліб, сіль, коровай, пиріжки й навіть власний університетський квас...

     Не лише від плодів залежить якість продуктів харчування. Відповідальність за харчову продукцію бере у свої руки наймолодший факультет університету — харчової промисловості. «Від лану — до столу»,— ось характеристика цього факультету.

     «Ми — саме той стіл, у якого є харчові технології, контроль якості готової продукції. За нашими технологіями працює багато підприємств України,— запевняє декан факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК, доктор технічних наук, професор Лариса Баль-Прилипко».

     Університет є унікальним навчальним закладом, осередком наук про життя. Тут готують тваринників і фахівців з аквакультури, агрономів і лісівників, юристів і економістів, лікарів ветеринарної медицини та інженерів-механіків, фахівців з інформаційних технологій і будівельників, землевпорядників і соціальних педагогів — за 32-ма бакалаврськими і 54-ма магістерськими програмами.

    А потім був гала-концерт художньої студентської творчості «Голосіївська весна-2016». Родзинкою програми став виступ гостей із Вроцлава з прекрасною сальсою.

     Національний університет біоресурсів і природокористування України радо чекає на вступників, майбутніх спеціалістів!

     Детальніше про подію можна дізнатися за посиланням: http://nubip.edu.ua/node/22809

Газета Київської міської ради "Хрещатик" 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook