До уваги науково-педагогічних працівників пенсійного віку: новий Закон України

21 травня 2015 року

     У березні-квітні цього року у зв’язку з набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» в університеті через суттєве фінансове зменшення пенсійного забезпечення з посад науково-педагогічних працівників вимушені були звільнитися 22 професори, 37 доцентів та 2 старших викладачі, всього 61 працівник. Така ж ситуація склалася і в інших провідних університетах.
 

     У зв’язку з цим, ректор університету С.М. Ніколаєнко негайно звернувся з клопотаннями до Прем’єр-міністра України А.П. Яценюка, голови наглядової ради університету, народного депутата М.В. Томенка та голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка», народного депутата України Ю.В. Луценка щодо загрозливої ситуації в університеті, пов’язаної зі звільненням найбільш компетентних фахівців у галузі природничих, сільськогосподарських, технічних наук. Ректор наголосив, що наслідком цього закону є руйнування визнаних наукових шкіл, центрів, лабораторій, втрата потужності і фундаментальності наукових досліджень, зменшення кількості міжнародних проектів, об’єктів права інтелектуальної власності, які забезпечуються активними і працездатними науковцями пенсійного віку.

     За дорученням Віце-премєр-міністра України – Міністра культури України В. Кириленка до університету надійшла спільна відповідь Міністерства соціальної політики України, Міністерства фінансів України та Міністерства освіти і науки України з роз’ясненнями щодо урядових заходів для збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу України.
     Так, 21 квітня 2015 року прийнятий новий Закон України №340-VIII «Про внесення зміни до Закону України «Про науково і науково-технічну діяльність» щодо збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу України», який підписаний Президентом України і набув чинності з 17.05.2015 року.
 

    Позитивними змінами цього Закону є наступні: працюючі наукові (науково-педагогічні) працівники будуть отримувати пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в повному обсязі, тобто скасоване 15-ти відсоткове утримання.

     Міністерство освіти і науки України вважає такі зміни позитивними і пропонує для збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни скасувати також і 15-ти відсоткове утримання з призначених наукових пенсій.
     У листі від 08.05.2015 року Міністерство соціальної політики повідомляє, що «наразі у Верховній Раді України знаходиться на розгляді проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо поновлення гарантій пенсійного забезпечення виборним особам місцевого самоврядування та науковим працівникам)» (реєстр. №2554 від 06.04.2015 року)».

     Законопроектом, зокрема, пропонується скасувати обмеження (85 відсотків призначеного розміру) у виплаті пенсій особам, яким пенсія призначена відповідно до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» у період їх роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії щомісячного/довічного утримання у порядку та на умовах, передбачених Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», Законами України «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів».
 

     Детально ознайомитися із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу України» від 21.04.2015 №340 за посиланням

 http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/340-viii


Відділ кадрів

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook