Вероніка Лось, студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК: про переваги навчання у ISA Lille за програмою обміну ERASMUS+
Вероніка Лось, студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК: про переваги навчання у ISA Lille за програмою обміну ERASMUS+
30 червня 2023 року
Можливість отримати подвійний диплом та навчатись за кордоном була однією із вагомих причин, що вплинуло на моє рішення вступати саме в НУБіП України, ділиться враженнями студентка магістратури ОП «Нутріціологія» Вероніка ЛОСЬ.
Можливість отримати подвійний диплом та навчатись за кордоном була однією із вагомих причин, що вплинуло на моє рішення вступати саме в НУБіП України, ділиться враженнями студентка магістратури ОП «Нутріціологія» Вероніка ЛОСЬ.
Починаючи з першого курсу, я почала цікавитись закордонними практиками, відслідковувала всі новин на нашому сайті, що пов’язані з цим питанням. І от, я побачила набір за програмою Erasmus до Вищої школи інженерії у Франції.
Я приєдналась до однієї із конференцій, на якій розповідалось про цю програму, вимоги для подання заявки та процедуру подачі. Трохи очікування і мені прийшло запрошення на інтерв'ю із керівником програми та відповідальною за міжнародну співпрацю. Протягом тижня я щовечора тренувала відповіді на всі можливі запитання, щоб не розгубитись і не забути англійську мову!
Навчання в ISA Lille є надзвичайно прогресивним. Будучи однією із трьох найкращих агро-шкіл у Франції, ISA пропонує систему, що поєднує різнопрофільне навчання з можливість міксувати курси за власним виробом, безліч командних проєктів, що ставлять тебе в умови максимально наближені до робочої атмосфери та змушують виходити з зони комфорту, працюючи з інтернаціональною командою та готуючи проекти для та про відомі компанії (Sencrop, Azelis, Apple, Moët & Chandon).
Також навчання тут – це постійний виклик, що випробовує тебе як особистість. Наприклад, на першому році програми всі іноземні студенти зобов'язані здати TOIEC, а на другому році навчання екзамен Delf з французької мови, щонайменше на рівень В1. Або, іноді буває важко знайти правильний механізм роботи над завданням чи проєктом, лише тому, що ти звик робити по-іншому, і можеш не бачити альтернативного. Або обов'язкові стажування: 2 місяці на першому курсі та 6 місяців на другому, заради яких ти перешукуєш весь LinkedIn і пишеш HR всіх можливих компаній.
Саме ці стажування дають можливість отримати професійний досвід та працювати пліч-о-пліч з майстрами своєї справи. Моє 2-х місячне стажування я проходила на кемпінгу, що розташований на Лазурному березі. Будучи помічником бухгалтера, я отримала багато практичних навичок та добре покращила володіння французькою.
Наразі я проходжу своє 6-місячне стажування у агро-стартапі, який виготовляє погодні станції та додаток для фермерів. Я займаюсь B2B маркетингом та комунікацією з партнерами і щодня насолоджуюсь, бачучи результат своєї роботи!
Всім, хто сумнівається в собі в тому наскільки він добре знає англійську, щоб їхати за програмою обміну, хто сумнівається, чи життя за кордоном буде зрозумілим і комфортним, хто сумнівається, що зможе справитись із всім тиском та головним болем, що несе за собою підготовка документів, переїзд і освоєння в іншій країні можу сказати : сумнівайтесь далі!
Але сумнівайтесь, подаючи заявку на прохід конкурсного відбору. Сумнівайтесь, проходячи інтерв`ю. Сумнівайтесь, купуючи білети і пакуючи валізи. Сумнівайтесь і робіть!
Адже навіть якщо ви не бачите свого майбутнього закордоном, цей період життя не тільки збагатить ваше резюме, підніме вашу цінність на трудовому ринку і прокачає вас як особистість, але й дасть вам нагоду спробувати альтернативну систему навчання, створити цікаві контакти з викладачами і студентами, покращить ваші Hard і особливо Soft навички.
За півтора роки навчання на Магістерській програмі в Франції та пройшовши два стажування, я можу сказати, що все неможливе – насправді можливе.
Сильне бажання, зусилля, правильна розстановка пріоритетів та фіксування на вірних деталях дає змогу досягти того, чого ми насправді бажаємо!
Вероніка ЛОСЬ,
магістр 1 року навчання