В Ірпінському фаховому коледжі до 125-річчя НУБіП України відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання економіки, обліку та фінансів в Україні»

21 квітня 2023 року

     20 квітня 2023 року на базі Ірпінського фахового коледжу НУБіП України відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання економіки, обліку та фінансів в Україні», присвячена 125-річчю НУБіП України.

     Із вступним словом до учасників конференції звернувся Дмитро Костюк, к. пед. наук, доцент, директор Ірпінського ФК НУБіП України, який наголосив на важливості наукового зібрання та актуальності питань, винесених для обговорення на конференції, підкреслив значення інноваційної роботи здобувачів освіти для їх майбутнього навчання в закладах вищої освіти за освітніми ступенями бакалавра та магістра.

     Дмитро Андрійович озвучив, що понад 100 учасників надіслали свої тези доповідей на конференцію. Варто відмітити активність науково-педагогічних працівників, аспірантів та студентів економічного факультету НУБіП України, педагогів та студентів з відокремлених структурних підрозділів: Боярського, Рівненського та Ніжинського ФК НУБіП України та 20 інших закладів вищої та фахової передвищої освіти. Очільник коледжу побажав учасникам конференції гарних виступів, цікавих доповідей та плідних обговорень.

     З вітальним словом до учасників конференції звернувся Віталій Нагорний, к.е.н., доцент, заступник декана економічного факультету НУБіП України, який передав вітання колективу коледжу та учасникам конференції від керівництва університету. Доповідач підкреслив, що питання, які обговорюватимуться на конференції, є дуже важливими та актуальними для розвитку країни та її економіки.

 

     Віталій Володимирович висловив свою вдячність за проведення конференції, присвяченої до 125-річчя НУБіП України, закликав здобувачів освіти до активної співпраці з економічним факультетом та наголосив на тому, що така співпраця може стати важливим кроком до побудови успішної кар'єри та розвитку в майбутньому.

     Від роботодавців виступила Катерина Хохлова, фахівець відділення КБ «Приватбанк» у м. Ірпені, яка наголосила на важливості ролі майбутніх фахівців у розвитку країни та підприємницького середовища. Підкреслила, що завжди готова допомогти молоді розвиватися та знайти своє місце в професійному житті.

     Першим доповідачем на пленарному засіданні був Олексій Муравський, к.е.н, доцент кафедри банківської справи та страхування НУБіП України, який в своєму виступі з теми «Діяльність необанків в Україні» акцентував увагу присутніх на основних тенденціях банківської діяльності за рік війни в Україні. Активний процес цифровізації банківського сектору веде до зменшення кількості традиційних банківських відділень, до яких клієнти фізично звертаються для здійснення розрахункових операцій. Останні воєнні дії сприяли прискоренню цього процесу. Доповідач успішно переконав аудиторію в тому, що банківська система України не зламалася під тиском геополітичних та макроекономічних шоків, а навпаки, вистояла та продовжує розвиватися.

 

     Андрій Музиченко, к.е.н, доцент кафедри статистики та економічного аналізу НУБіП України у своїй доповіді «Особливості обліку та оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах воєнного стану» висвітлив особливості здійснення експортно-імпортних операцій, які беруть на себе важливу місію у забезпеченні захисту економічних інтересів України та формують позитивний імідж на міжнародному ринку. Продукція аграрного сектору України залишається одним з основних джерел валютного виторгу для країни. Величина виторгу залежить від багатьох чинників, у тому числі від обсягів експорту та цін на світовому ринку.

 

     Сергій Нікітченко, к.е.н, доцент кафедри організації підприємництва та біржової діяльності НУБіП України в своїй доповіді «Розвиток підприємництва у сфері надання фінансово-консультативних послуг в Україні» акцентував увагу присутніх на перевагах та перспективах застосування фінансового консалтингу для суб’єктів господарювання України. Війна руйнує усталені правила ринку, змінює попит і пропозицію на ньому і тим самим надає можливості для підприємців проявити себе. Доповідач підсумував, що навіть в умовах війни бізнес України працює там, де це можливо фізично, платить податки, створюючи робочі місця для українців, покращує імідж України на зовнішньому ринку.

 

      Учасником конференції від стейкхолдерів була Анастасія Максименко, регіональний менеджер, куратор відділень КБ «Приватбанк» у Київській області. Доповідь Анастасії з теми «Доступні програми КБ «Приватбанк» була цікавою та корисною для присутніх, оскільки містила інформацію про технології та програми, які можуть полегшити банкінг для клієнтів, а також про те, як КБ «Приватбанк» ставиться до цифрової трансформації.

 

     Катерина Речка, к.е.н, доцент, викладачка Ірпінського фахового коледжу в своїй доповіді з теми «Трансформація сучасної економіки в умовах воєнного стану» проаналізувала негативний вплив воєнних дій на трансформаційні процеси сучасної економічної системи України. Доповідачка окреслила шляхи адаптації суб’єктів господарювання до нових умов існування.

 

     Актуальною на сьогодні була доповідь аспіранта економічного факультету НУБіП України Юрія Бурдими з теми «Повоєнне відновлення підприємств аграрного бізнесу. Роль і місце аудиту в забезпеченні довіри до фінансової звітності» (науковий керівник: Литвиненко В.С., к.е.н, доцент кафедри обліку і оподаткування НУБіП України). Доповідач проаналізував ключові точки вразливості для аграрного бізнесу України в умовах воєнного стану та окреслив шляхи повоєнного відновлення підприємств аграрного сектору.

 

     Конференція продовжилася секційними засіданнями. Змістовними були виступи студенток коледжу Вероніки Іскоростенської та Руслани Безпечної, які досліджували дебіторську заборгованість підприємства та особливості сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

     Студенти коледжу Каріна Татоян, Вікторія Гнесь та Іван Дегтярьов проаналізували дані дослідження ключових показників інформатизації та цифровізації, акцентуючи увагу на використанні її в якості потужного інструмента для детінізації економічних галузей і підвищення рівня конкурентоспроможності українських підприємств.

     Майбутні фахівці з фінансів, банківської справи та страхуванння: студентки економічного факультету НУБіП України Софія Даценко, Тетяна Мельник та студенти коледжу Наталія Хоменко, Катерина Полякова, Дарія Мельничук в своїх доповідях розглянули питання монетарної політики НБУ, роботи комерційних банків в умовах воєнного стану, валютного курсу, податкових надходжень до державного бюджету та цифровізації страхової діяльності в Україні.

 

     Іван Кондратенко та Олена Савченко акцентували увагу на питаннях функціонування аграрного сектору України та шляхів економічного відновлення України після війни.

 

     Учасники конференції оцінили воєнні виклики на шляху до реформування економіки, фінансів і страхування, узагальнили існуючу практику ведення бухгалтерського обліку, окреслили перспективи його подальшого розвитку в Україні. Актуальні питання, висвітлені доповідачами, сформульовані висновки викликали жваву дискусію учасників конференції та отримали високу оцінку присутніх науково-педагогічних НУБіП України.

 

     Обмін думками та досвідом на цій конференції виявився надзвичайно корисним для всіх учасників, а результати конференції стануть вагомим внеском у розвиток економіки та фінансової сфери України.

     Вітаємо учасників конференції та бажаємо успіхів у подальших наукових дослідженнях. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю з економічним факультетом НУБіП України та всіма учасниками конференції.

Все буде Україна!

Лариса Гурська, Світлана Іванова,

викладачі циклової комісії

фінансово-економічних та облікових дисциплін

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook