Редколегія журналу «Моніторинг біржового ринку» підбила підсумки за 2014 рік

30 грудня 2014 року

 29 грудня відбулося засідання редакційної колегії журналу «Моніторинг біржового ринку». У засіданні взяли участь ректор університету, голова редколегії Станіслав Ніколаєнко, заступник директора Аграрної біржі Костянтин Балицький, заступник голови редколегії Микола Солодкий, відповідальний секретар Анатолій Стоянов та члени редколегії – проректор з навчальної та виховної роботи Сергій Кваша, директор ННІ бізнесу Анатолій Діброва, завідувач кафедри біржової діяльності Ігор Охріменко, завідувач відділенням ціноутворення, інфраструктури ринку та інновацій ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН України Олександр Шпичак, завідувач кафедри обліку, аналізу та аудиту Василь Савчук.

 
На порядку денному засідання – розгляд звіту про роботу журналу за рік, що минає.  Відповідальний секретар Анатолій Стоянов зазначив, що науково-аналітичний журнал «Моніторинг біржового ринку» заснований у 2013 році Аграрною біржею разом з кафедрою біржової діяльності нашого університету. Видається він щомісяця.
 
Основним напрямом діяльності журналу є висвітлення науково-аналітичної складової функціонування ринків сільськогосподарської продукції, результатів торгівлі Аграрної біржі та провідних бірж. А ще – систематичний огляд вітчизняного фондового ринку та результатів торгівлі акціями сільськогосподарських підприємств на провідних фондових біржах світу. 
 
 
За звітний період було надруковано 60 статей, що охопили широке коло поглядів на розвиток ринкової економіки в країні і, зокрема, його невід’ємної складової – біржового ринку.
 
Журнал в лютому 2014 року пройшов державну реєстрацію і включений до фахових видань з економіки, а також до електронної системи бібліотеки ім. Вернадського та Google Академії. Подані заявки на включення його до міжнародних бібліотек: SCOPUS, Econlit, Elibrary.ru, Acapubs.org, indexcopernicus.com. На сьогодні журнал видається тиражем 600 екземплярів на 40 сторінках. 
 
Відповідальний секретар також зазначив, що на наступний рік розроблено новий дизайн титульної сторінки, та запропонував ряд заходів, які сприяли б зростанню зацікавленості читачів публікаціями. 
 
Заступник голови редакційної колегії Микола Солодкий подякував Аграрній біржі за фінансування журналу протягом останніх двох років. Він звернув увагу на те, що журнал був створений з метою підвищення якості підготовки фахівців біржового ринку. Так, у 2014-му кафедрою біржової діяльності отримано ліцензію на підготовку фахівців ОКР «Магістр» за спеціальністю «Біржова торгівля». В наступному році вперше буде здійснено набір на дану магістерську програму (ліцензію на підготовку вищезазначених фахівців, окрім нашого університету, має лише Сумський держаний університет).
 
Солодкий М.О. також висловив ряд пропозицій до видання журналу в 2015 році. Зокрема, всі наукові статті мають рецензуватись членами редакційної колегії за відповідними спрямуваннями. Крім того, професор запропонував залучити науково-дослідний інститут економіки і менеджменту до підготовки наукового розділу журналу. 
 
 
Також у виданні планується ввести цілий ряд нових рубрик. Йдеться про підвищення фінансової стійкості аграрного сектору та пошук шляхів надходження фінансових ресурсів, раціональних джерел забезпечення сільськогосподарських працівників новою технікою, засобами захисту рослин, мінеральними добривами, розвиток логістики. Вимагає підсилення розділ консультацій і коментарів, у зв’язку з проведенням серйозних економічних реформ і відповідно значними змінами в законодавчому полі.
 
На завершення Микола Солодкий висловив особливу подяку ректору університету за фінансову підтримку журналу – в бюджеті університету на 2015 рік передбачається виділити для цього 30 тисяч гривень.
 
Проректор з навчальної та виховної роботи Сергій Кваша високо оцінив якість наукових статей та важливість аналітичного розділу для сільськогосподарських товаровиробників, трейдерів, представників галузевих професійних асоціацій. Журнал завоював популярність як серед науковців, так і виробничників. Сергій Миколайович вніс вагомі пропозиції щодо подальшого розвитку журналу.
 
 
В обговоренні звіту та основних напрямів розвитку журналу також взяли участь Костянтин Балицький, Олександр Шпичак, Анатолій Діброва.
 
Підбив підсумки роботи редакційної колегії журналу «Моніторинг біржового ринку» ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Очільник вишу подякував Аграрній біржі та кафедрі біржової діяльності за плідну співпрацю, запропонував розповсюджувати журнал серед провідних університетів, де здійснюється підготовка фахівців економічного профілю, аналітиків аграрного ринку. Станіслав Миколайович акцентував увагу на тому, що для входження журналу до науковометричних баз цитування уже з наступного року потрібно публікувати його електронну версію англійською мовою.
 
 
Анатолій Діброва,
директор ННІ бізнесу 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook