Напередодні Великодня

23 квітня 2022 року

 Щороку кожна родина святкує найвеличніше та найдавніше свято богослужбового року — Великдень. Його встановлено на честь Воскресіння Ісуса Христа з мертвих, яке означає перехід від смерті до життя та звільнення людства від тягаря гріхів. Саме це свято злилося з народними звичаями та сімейними традиціями в родинних оселях усіх куточків землі.

За традицією, українці збираються родиною, печуть та прикрашають паски, розписують писанки та крашанки. Виготовлення писанок завжди наділялось сакральним значенням та входило до звичаєво-обрядової сфери. Вони завжди виконували роль оберега, зберігали в собі багато символів і давали людям віру на краще.

Через сьогоденні реалії, цей рік, як і святкування найважливішого православного свята, неодмінно стане незвичним в житті кожного з нас. Воно сприймається та відчувається по-особливому в кожній людській душі.

Напередодні підготовки до свята та прикрашання пасок, відбулася зустріч з куратором нашої групи Москаленко Антоніною Анатоліївною, яка розповіла нам про один з символів України – українську писанку. Нам було дуже цікаво дізнатися про її історію, виготовлення та найцікавішим було: розпис та його сенс. Кожне яйце має особливий та неповторний орнамент, колір та спосіб оздоблення, який приховує в собі таємничий знак, пов’язаний з магічними обрядами, несе в собі значення добра, надії і віри. Розписані писанки споконвіків призначалися для дарування на знак примирення, побажання здоров’я, краси, сили, врожаю.

Про писанки збереглося багато легенд, одна з яких є: «доля світу залежить від того, скільки писанок кожного року пишеться». Тож доки пишуть писанки – світ буде існувати.

Бажаю злагоди та здоров‘я кожній родині, мирного неба та смачної Паски!

Христос народився! Славімо його!

Слава Україні та Героям ЗСУ!

Анна Федоровська
студентка 2 курсу 2 групи
факультету землевпорядкування

фото робіт
Ірина Олейнікова
студентка 2 курсу 2 групи
факультету землевпорядкування

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook