Вольфґанґ Ґлунц та Аксель Кольфенбах розкрили секрети оцінки земель та оподаткування нерухомості у Німеччині студентам землевпорядникам і геодезистам України

16 червня 2022 року
факультет землевпорядкування
     Факультет землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України спільно із Німецько-українським агрополітичним діалогом (APD) продовжують проводити для майбутніх землевпорядників і геодезистів України, серію семінарів від відомих європейських спеціалістів.

     Цього разу поважні німецькі експерти Вольфґанґ Ґлунц та Аксель Кольфенбах прочитали онлайн-лекції на яких було розглянуті питання оцінки забудованих і незабудованих земель та обліку земельних ділянок для цілей оподаткування.

     Вебінар об’єднав учасників із різних куточків України та Німеччини: Києва, Харкова, Одеси, Львова, Дніпра, Миколаєва, Житомира, Бонна, Берліна та Ратінгена. На захід зареєструвалося понад 80 учасників, які представляли 16 університетів України. Насамперед тих, де навчаються студенти за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій». Проте, тематика зустрічі викликала й зацікавленість у здобувачів зі спеціальності 081 «Право», які теж люб’язно зголосилися послухати цікаві і пізнавальні лекції. А їхній синхронний професійний переклад забезпечували досвідчені перекладачі Ігор Плашкін та Олена Константінова.
     На початку зустрічі з вітальним словом до учасників звернувся декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, зазначивши, що досвід оцінки земель та оподаткування нерухомості у Німеччині є дуже важливим та актуальним, а майбутні землевпорядники та геодезисти мають унікальну можливість обміну знаннями від кращих європейських експертів. Потому Тарас Олексійович представив головних спікерів заходу.

     Вольфґанґ Ґлунц – дипломований інженер-геодезист, він навчався у Боннському університеті. З жовтня 1996 р. акредитований інженер-геодезист у м. Ратінґен, а з 2006 р. присяжний експерт з питань оцінювання забудованих і незабудованих земельних ділянок, акредитований Палатою інженерів-будівельників федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія. Крім того, з липня 2013 року він став сертифікованим експертом з питань нерухомості у фінансовій сфері (HypZert) і є членом низки професійних фахових асоціацій (Спілки акредитованих інженерів-геодезистів (BDVI), голова фахової комісії BDVI з питань оцінювання, член Експертного комітету міста Ратінґен, голова Експертної комісії Палати інженерів-будівельників федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія). І безумовно, своїм практичним досвідом він охоче ділиться із студентами з 2004 р., викладаючи у навчальних закладах.

     Його колега – Аксель Кольфенбах також дипломований геодезист і закінчив Рейнський університет ім. Фрідріха Вільгельма (м. Бонн). Протягом 1999-2006 рр. він був науковим співробітником кафедри земельної політики, управління земельними ресурсами й муніципальної топографії, факультету просторового планування Дортмундського університету. Після чого з 2006 по 2016 р. очолював сектор з питань оцінювання в центральному офісі Федеральної служби з питань нерухомості (BImA), м. Бонн. Пізніше обіймав керівні посаду у Департаменті з питань розвитку об’єктів нерухомості й оцінювання, сектор Управління портфелем BImA. Він є уповноваженим з навчання з питань нерухомості в Бохумському інституті, член комітетів «Складання балансу й оцінювання» та «Розроблення проєктів» Центрального комітету з питань нерухомості.
     Після представлення спікерів, представник Фахового діалогу із земельних питань АПД (BVVG) Аудріус Паура додав кілька слів про мету проєкту «Фаховий діалог із земельних питань» Німецько-українського агрополітичного діалогу (АПД), зазначивши, що співпраця наших країн є дуже важливою і цінною, а Німеччина виявляє повну підтримку України.

     Присяжний експерт з питань оцінки об’єктів нерухомості Вольфґанґ Ґлунц познайомив студентів з правовими засадами оцінювання об’єктів нерухомості в Німеччині, практикою оцінювання, прозорістю німецького ринку нерухомості, а також розповів про особливість розрахунку податкової бази та реформи земельного податку. Зокрема зазначивши, що економічна система Федеративної Республіки Німеччина – це вільна ринкова економіка. Всі товари мають свою ціну, якщо ведеться торгівля ними. Ціну визначають пропозиція та попит. Ті самі принципи поширюються і на угоди з об’єктами нерухомості. Підставою для оцінювання нерухомості у Німеччині є: купівля та продаж об’єкта нерухомості, реструктуризація земельних ділянок, судові спори, оподаткування, надання позики; за дорученням (напр.) приватних замовників, органів влади, судів, банків. Оцінку об’єктів нерухомості можуть проводити фрілансери (за професійною кваліфікацією – архітектори, інженери-геодезисти, інженери-будівельники, брокери), товариства з питань оцінювання або ж органи влади.

     Як і в Україні та світовій практиці основними методами оцінки нерухомості є: метод порівняльної оцінки, дохідний підхід та витратний підхід. Хоч ці методи закріплені й на законодавчому рівні, але експерт при оцінюванні може використовувати й інші методи оцінки. Цікавим було представлення доповідачем результатів публічності й прозорості німецького ринку нерухомості. Також Вольфґанґ Ґлунц наголосив, що у сукупності податкових надходжень країни земельний податок генерує лише 2% від загальної податкової бази. Але, починаючи з 1891 р. власний податок на землю було передано громадам, і донині він залишається одним із найважливіших місцевих податків. І на завершення лектор представив кілька моделей реформування земельного податку для всієї федерації з урахуванням розвитку автоматизованих систем і технологій.
     Керівник відділу з розвитку об’єктів нерухомості і визначення вартості Аксель Кольфенбах розповів цікаву лекцію про, те як працює Федеральне відомство з питань нерухомості в Німеччині. Нині Федеральна служба з питань нерухомості представлена 9 дирекціями із 120 основними й допоміжними офісами. А Головний офіс розміщений у Бонні. В організації налічується близько 7 тис. працівників. Служба має у власності понад 18 тис. об’єктів нерухомості, близько 38 тис. квартир, біля 460 тис. га землі з яких під лісами приблизно 366 тис. га. Після чого зупинився на розгляді окремих завдань, що виконує служба зокрема проведення індивідуальної, масової оцінки тощо.

     Під час вебінару учасники проявили надзвичайну активність та зацікавленість. Тож до спікерів була поставлена значна кількість питань. Наприклад, Ольга Тихенко цікавилася чи використовують оцінювачі Німеччини у практиці оціночної діяльності Європейські стандарти оцінки чи більше застосовують Міжнародні стандарти оцінки. Юлію Мороз цікавила відповідь на питання оформлення документації з оцінки земель, а Віктор Михайлюк розпитував про наявність у Німеччині автоматизованих систем оцінки об’єктів нерухомості, і, власне, ставлення експертів до подібних систем. Були поставлені й інші питання доповідачам, на які слухачі почули відповіді.
     Загалом, усі учасники зазначили актуальність теми для України та професіоналізм спікерів. Наступна зустріч із європейським спеціалістами запланована на 16 червня 2022 року. А стосуватиметься вона надзвичайно актуального питання – рекультивації колишніх військових полігонів, що забруднені боєприпасами. На цій зустрічі професор Вольфганг Спіра із Бранденбурзького технічного університету розповідатиме про основи знезараження та розмінування колишніх військових полігонів від старих забруднень і боєприпасів, а його колега доктор Кей Вінкельман, інженер-консультант з питань очищення площ від боєприпасів, детально зупиниться на питаннях рекультивації і знезараження від боєприпасів територій ведення бойових дій в контексті охорони земель та управління земельними ресурсами.

 Долучитися до заходу можна за попередньою реєстрацією: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfEmoZJQu4-nSHxOupNuFMrZ5QB0meTNUeuFb572182UVrGTQ/viewform

Ольга Пронь,
студентка факультету землевпорядкування

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook