Міжнародна науково-практична онлайн-конференція «Сучасні проблеми та перспективи розвитку машинобудування України»

23 September 2021, 13:10
м. Київ НУБіП України

 

 

23 та 24 вересня 2021 року на факультеті конструювання та дизайну НУБіП України проходять святкові заходи, які присвячені 20-й річниці з дня його заснування. Одним із таких заходів стала міжнародна науково-практична онлайн-конференція «Сучасні проблеми та перспективи розвитку машинобудування України», пленарне засідання якої пройшло 23 вересня. До участі у роботі конференції долучились значна кількість освітян, науковців і виробничників з України, країн Європейського Союзу, Китаю.

     Відкрив роботу конференції ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, академік Станіслав Ніколаєнко. У вітальному слові він відмітив роль факультету у підготовці висококваліфікованих інженерів-конструкторів та будівельників для різних галузей виробництва, наукові досягнення співробітників факультету, співпрацю з фірмами і підприємствами, а також звернув увагу на перспективи його розвитку.

     З вітальними словами також виступили шановні гості конференції: голова ради роботодавців НУБіП України, академік НААН України, директор ННЦ «ІМЕСГ» Валерій Адамчук, академік НААН України, директор ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Леоніда Погорілого» Володимир Кравчук, директор Улброкського наукового центру Латвійського університету наук про життя та технології (Латвійська Республіка) Cеменс Івановс, керівник відділу ТОВ «Манн+Хуммель фільтрейшен технолоджи Україна» Олег Продеус, завідувач кафедри основ професійного навчання КНУБА Костянтин Почка, заступник директора ВП НУБіП України „Ніжинський агротехнічний інститут” Василь Кулик та інші. Вони відмітили тісні зв’язки між факультетом та освітніми, науковими та виробничими установами, вказали на стратегічну місію факультету у підготовці кадрів для технічного забезпечення виробничих процесів та висловили надію на подальший поступ факультету. Червоною ниткою у вітальних словах лунала теза – факультет молодий, але йому є чим пишатись.

     Звичайно у роботі конференції приймали участь і студенти. І, напевне, саме студентська аудиторія із найбільшою цікавістю сприйняла доповідь декана Зиновія Ружила про історію та сьогодення факультету конструювання та дизайну. У своєму виступі він торкнувся витоків факультету, розповів про плеяду керівників факультету попередніх років, висвітлив поточний стан структури факультету, наукових результатів його співробітників та студентів, колаборації з виробничими підприємствами, культурно-масової та спортивної роботи, підготовки наукових кадрів та інших напрямків. Такі результати були досягнуті завдяки традиціям, які закладені деканами-фундаторами факультету. Тому з великою приємністю учасники слухали виступ Анатолія Окочі, який стояв у витоків факультету (декан у 2001-2003 роках). Він поділився спогадами про перші (часом важкі) етапи його становлення, про випускників факультету та процес акредитації освітніх програм.

     Декан факультету у 2003-2005 роках, а нині професор кафедри технології конструкційних матеріалів і матеріалознавства Костянтин Лопатько також із приємністю згадував про роботу у ті часи. Однак, його основна тема доповіді була присвячена місцю факультету конструювання та дизайну в екологічній програмі „Від лану до столу”. Науковий доробок пана Костянтина, а саме шляхи отримання нановмістних біопрепаратів, наразі затребуваний підприємствами переробної промисловості України, також наявні досить масштабні їх впровадження.

     Про своє бачення ролі конструктора в сучасному розвитку машинобудування розповів декан факультету у 2005-2010 роках, а нині доцент кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка, Володимир Онищенко. З його тезами важко не погодитись: інженер-конструктор, обізнаний з сучасними підходами проектування машин, є запорукою розвитку виробництва.

     Іван Роговський, декан факультету у 2010-2012 роках, а нині в.о. завідувача кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка, представив доповідь про четверту промислову революцію в сільськогосподарському машинобудуванні.

     Сучасний стан співпраці факультету конструювання та дизайну з роботодавцями – це десятки заключених угод, це практики студентів на виробничих ділянках підприємств, це оснащення навчальних лабораторій сучасною технікою, це випускники, які працюють на всіх щаблях підприємств різних галузей (від рядового конструктора до керівника). Про те, як налагоджувались ці зв’язки, розповів Олег Марус (декан факультету у 2012-2015 рока, а нині заступник декана). У своєму виступі він торкнувся стратегічних партнерів факультету, згадав як розпочиналася ця співпраця.

     На конференції також виступив заступник декана факультету 2001-2011років, а нині завідувач кафедри надійності техніки Андрій Новицький. Його доповідь „Досягнення факультету в історіях успіхів випускників” переконала всіх учасників у тому, що головне надбання факультету – фундаментальні знання і компетенції випускників, які дозволили їм досягнути значних професійних успіхів.

     Дуже добре, що всі керівники факультету минулих років, які виступили на конференції, теплим словом згадують і викладачів і студентів та бажають успіхів всім, хто так чи інакше творив і продовжує творити його історію.
     У заключній частині пленарного засідання заступник декана з наукової роботи Юрій Ромасевич охарактеризував поточний стан наукової діяльності співробітників та аспірантів факультету. Він коротко зупинився на суті тих наукових напрямків, за якими у поточному році були захищені дисертації кандидата наук та доктора філософії, а також вказав на перспективи підготовки наукових кадрів.

     Конференція продовжила роботу 24 вересня у форматі секційних засідань. Загалом їх шість, зокрема на секції агроінженерії представлено 36 доповідей:

1.     МОДЕЛЬ СТОХАСТИЧНОГО ПРОЦЕСУ ВІДНОВЛЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ МАШИНИ В БЕЗІНЕРЦІЙНИХ СИСТЕМАХ ІЗ ЗАПІЗНЕННЯМ. Алфьоров Ігор Олександрович, д.т.н., доцент.
2.     ЛІНІЙНІ НЕСТАЦІОНАРНІ БЕЗПЕРЕВНІ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ ТЕХНОЛГІЧНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ РОСЛИННИЦТВА. Сівак Ігор Миколайович, к.т.н., доцент.
3.     ДІАГНОСТУВАННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ПОШКОДЖЕНЬ ДВИГУНІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ МАШИН.Блезнюк Олег Володимирович, к.т.н., доцент.
4.     ФОРМУВАННЯ АЛЬТЕРНАТИВ ІНЖЕНЕРНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В МЕТОДАХ ПІДВИЩЕННЯ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ. Дерев’янко Дмитро Аксентійович, д.т.н., проф.
5.     ВТРАТИ ЗЕРНОВОГО ЗБІЖЖЯ КЛАСИЧНИМ МОЛОТИЛЬНО-СЕПАРУВАЛЬНИМ ПРИСТРОЄМ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНОГО КОМБАЙНА Зубко Владислав Миколайович, к.т.н., доцент.
6.     WEAR RESISTANCE OF BLADE AND DISC WORKING BODIES OF TILLAGE TILLING MACHINES HARDENED BY ELECTRODES T-SERIES Борак Костянтин Вікторович, к.т.н.
7.     ОБҐРУНТУВАННЯ БЕЗПЕКИ СИСТЕМИ «ЛЮДИНА – АГРАРНЕ ВИРОБНИЧЕ СЕРЕДОВИЩЕ – МЕЗ» ІНСТРУМЕНТАРІЯМИ ІНЖЕНЕРНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ Роговський Іван Леонідович, д.т.н., с.н.с.
8.     РЕЖИМИ ДІАГНОСТУВАННЯ КОРМОЗБИРАЛЬНИХ КОМБАЙНІВ. Байталоха Андрій Анатолійович, аспірант
9.     ПАРАМЕТРИ ЕКСПЛУАТАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗВІДМОВНОСТІ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНИХ КОМБАЙНІВ. Бистрий Олександр Миколайович, здобувач.
10.ПОДІЙ-НЕБЕЗПЕКИ В ЗАХОДАХ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ МОБІЛЬНИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ НА ЗЕРНОСКЛАДАХ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ. Виговський Сергій Михайлович, здобувач.
11.ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОЦЕСУ ТРАНСПОРТУВАННЯ ЗЕРНОВОГО ЗБІЖЖЯ. Воронков Олексій Андрійович, здобувач.
12.ПАРАМЕТРИ ТЕХНОЛОГІЙ АВТОМОБІЛЬНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ЗЕРНОВОГО ЗБІЖЖЯ. Іщенко Валерій Васильович, к.т.н., доцент.
13.РЕЖИМИ ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗВІДМОВНОСТІ КОРМОЗБИРАЛЬНИХ КОМБАЙНІВ. Гненюк Максим Володимирович, аспірант.
14.ПАРАМЕТРИ ДІАГНОСТУВАННЯ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНИХ КОМБАЙНІВ МЕТОДОМ ВІДЕОЕНДОСКОПІЇ. Грубрін Олексій Миколайович, здобувач.
15.ПАРАМЕТРИ ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРМОЗБИРАЛЬНИХ КОМБАЙНІВ. Держана Костянтина Олександровича, здобувач.
16.СЕЗОННІ ПОКАЗНИКИ НАРОБІТКУ НА ВІДМОВУ САМОХІДНИХ БУРЯКОЗБИРАЛЬНИХ МАШИН. Западловський Олександр Станіславович, аспірант.
17.ІНЖЕНЕРІЯ ТЕХНІЧНОГО КОНТРОЛЮ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНИХ КОМБАЙНІВ. Калініченко Дмитро Юрійович, к.т.н.
18.РЕЖИМИ ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ПРИ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНИХ КОМБАЙНІВ. Кузьмич Іван Михайлович, аспіарнт.
19.РЕЖИМИ ДІАГНОСТУВАННЯ ГІДРОСТАТИЧНИХ ТРАНСМІСІЙ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНИХ КОМБАЙНІВ. Любарець Богдан Святославович, аспірант.
20.ТЕХНОЛОГІЧНІСТЬ ДІАГНОСТУВАННЯ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНИХ КОМБАЙНІВ. Мартинюк Дмитро Іванович, аспірант.
21.ДІАГНОСТУВАННЯ ТРАНСМІСІЙ МАШИН ДЛЯ ЛІСОТЕХНІЧНИХ РОБІТ. Маслай Вадим Сергійович, аспірант.
22.РЕЖИМИ ДІАГНОСТУВАННЯ САМОХІДНИХ МАШИН ДЛЯ ХІМІЧНОГО ЗАХИСТУ РОСЛИН. Поперечена Дар’я Сергіївна, аспірантка.
23.МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕХНІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНИХ КОМБАЙНІВ. Черник Юрій Олександрович, аспірант.
24.ПРЕДМЕТНІСТЬ МАШИНОВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНИХ КОМПЛЕКСІВ МАШИН. Діденко Нікіта Володимирович, аспірант.
25.ІНЖЕНЕРНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ЗМЕНШЕННЯ ВИТРАТ ЗЕРНОВОГО ЗБІЖЖЯ. Можарівський Денис Миколайович, аспірант.
26.СИНТЕЗ КОНСТРУКЦІЇ ПРИВОДИ ВИСІВНИХ АПАРАТІВ ПОСІВНИХ КОМПЛЕКСІВ. Матухно Наталія Вікторівна, здобувач.
27.АДИТИВНІСТЬ ВІДНОВЛЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ МАШИН ДЛЯ ЛІСОТЕХНІЧНИХ РОБІТ. Тітова Людмила Леонідівна, к.т.н., доцент.
28.АДАПТИВНА СИСТЕМА МАШИН В ПТАХІВНИЦТВІ. Ребенко Віктор Іванович, к.т.н., доцент.
29.ІМІТАЦІЙНА МОДЕЛЬ ВИЗНАЧЕННЯ КОЕФІЦІЄНТА ГОТОВНОСТІ САМОХІДНИХ ОБПРИСКУВАЧІВ. Любченко Ірина Сергіївна, здобувач.
30.ПОКАЗНИКИ ПАСИВНОЇ БЕЗПЕКИ АВТОТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ПРИ ПЕРЕВЕЗЕННІ ЗЕРНОВОГО ЗБІЖЖЯ. Хітров Ігор Олександрович, к.т.н., доцент.
31.ТЕХНІЧНІ ЗАХОДИ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ МАШИН САДІВНИЦТВА. Шатров Руслан Володимирович, к.т.н., доцент.
32.СМАРТ-ТЕХНОЛОГІЇ ДІАГНОСТУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ МАШИН. Надточій Олександр Васильович, к.т.н., доцент.
33.СИНТЕЗ КОНСТРУКЦІЙ КОРЕНЕЗБИРАЛЬНИХ МАШИН. Гуменюк Юрій Олегович, к.т.н., доцент.
34.ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОСІЮВАННЯ ЗЕРНА НА КЛАВІШНОМУ СОЛОМООЧИСНИКУ. Смолінський Станіслав Вікторович, к.т.н., доцент.
35.ПРИСТРІЙ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ВАРІАТОРА МОЛОТИЛЬНОГО БАРАБАНА ЗЕРНОЗБИРАЛЬНОГО КОМБАЙНА. Ничай Ігор Миколайович, здобувач.

    36.ПРИСТРІЙ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ВТРАТ ЗЕРНА ЗЕРНОЗБИРАЛЬНИМ КОМБАЙНОМ. Задорожнюк Дмитро Володимирович, аспірант.

 

Юрій Ромасевич, Іван Роговський

 

 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook