Проведення практичних занять із ландшафтної екології у природних умовах

May 31, 2021

 27 травня 2021 р. згідно робочої програми викладання навчальної дисципліни «Ландшафтна екологія» під керівництвом доцента кафедри екології агросфери та екологічного контролю Є.М. Бережняка для студентів 2-го курсу ІІІ групи були проведені заняття безпосередньо на свіжому повітрі на території НПП «Голосіївський», що в умовах короновірусної пандемії є особливо важливим і корисним.

Мета практичної роботи полягала в оцінці студентами побачених ландшафтів та визначенні ступеня впливу на них антропогенних чинників, пов’язаних із рекреаційною діяльністю й упорядкуванням паркової території елементами ландшафтного дизайну. Для оцінювання студентам було запропоновано 10 ландшафтних виділів, як природних, так і антропогенно-змінених, використовуючи бальний метод оцінювання й комплексний – за методом Капланів, згідно якого ландшафти характеризують за такими категоріями, як складність, узгодженість, передбачуваність і загадковість. Законспектувавши теоретичну частину і необхідні таблиці із переліком ландшафтних виділів для оцінювання у зошити, студенти із чудовим настроєм і оптимізмом вирушили запланованим маршрутом. Свіже повітря, сприятлива сонячна погода, нові побачені краєвиди мотивували молодь закріпити вивчений матеріал на практиці і дізнатися щось нове для себе.

За результатами проведеної роботи встановлено, що переважно студентам сподобалися природні (незаймані) людською діяльністю ландшафти і меншою мірою – антропогенно-змінені.

Для оперативного і точного визначення геоботанічного складу рослинності та їх приналежності до екологічних місць зростань студенткою Фінько Мариною було використано електронний визначник рослин, мобільний додаток якого було встановлено у її особистому смартфоні. Як бачимо, студенти із цікавістю віднеслися до побаченого і намагалися дати обґрунтоване пояснення екологічному стану ландшафтів Голосіївської лісопаркової зони.

Паралельно із оцінюванням ландшафтів, спускаючись лісовими схилами до каскаду Горіхуватських ставків, студенти мали змогу наочно спостерігати і за існуючими екологічними проблемами Голосіївського лісу: пошкодженням короїдами листяних порід дерев з їх подальшим усиханням, утвореними водориїнами, як результат перебігу водно-ерозійних процесів на схилах у період злив, обмілінням і заростанням ставків гідроморфною рослинністю, ознайомилися із прикладами рекреаційної дигресії та усиханням дерев сосни звичайної через надмірне рекреаційне навантаження створеним мотузковим парком.

Таким чином дві пари з ландшафтної екології пройшли активно, цікаво й інформативно. Щасливими і дещо втомленими хлопці і дівчата поверталися до аудиторії для вивчення інших дисциплін.

 

Бережняк Євгеній, доцент

Лопуга Дарина, студентка 2-го курсу

 ІІІ групи спеціальності "Екологія"

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook