Єднаємось в річницю Акта Злуки

January 22, 2021

 До 102 річниці Акта Злуки, за ініціативи завідувача кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Сергія Білана, на гуманітарно-педагогічному факультеті відбувся круглий стіл «Акт Злуки - споконвічне прагнення до єдності України» в режимі on-line, на якому викладачі і студенти обговорювали значимість цієї події в контексті становлення сучасної Української держави як об’єкта міжнародної політики. 

 
 
Акт Злуки став тією знаменною подією, що мала велике історичне значення. Він заманіфестував перед усім світом неподільність українських земель, єдність і солідарність українського народу, став прологом до становлення сучасної соборної суверенної України. Актуальним у добу національно-визвольних змагань було становлення та діяльність дипломатичної та консульської служби, а розроблені нормативно-правові акти стали підґрунтям для її роботи і в подальші роки.
 
Доцент кафедри Олександра Шинкарук свою доповідь присвятила талановитому дипломату, політику, громадсько-політичному діячеві Леву Бачинському, який наполягав на єдності української нації, відстоював концепцію самостійності української держави й, усвідомлюючи складність політичної ситуації на західноукраїнських землях, вважав, що українці повинні опертися на власні сили. Тільки єдність, вважав Лев Бачинський, стане фундаментом побудови незалежної соборної української держави, визнаної іншими суб’єктами міжнародної політики. 
 
 
 
Для доповідачки подія від 22 січня 1919 року стала особливим днем в календарі ще й тому, що Лев Бачинський, який очолив делегацію від Західноукраїнської Народної Республіки, є її родичем по материнській лінії. 
 
До обговорення питань суб’єктності/об’єктності української держави долучилися студенти спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» та викладачі кафедри міжнародних відносин і суспільних наук.
 
 
 
Лейтмотивом виступів стали слова Лева Бачинського «…Ми… власною волею хочемо і бажаємо обновити національно-державну єдність нашого народу».
Всі присутні погодилися з тезою, що доцільно переосмислювати історичні і культурні події, відроджуючи історичну пам’ять, вшановуючи замовчуваних героїв. Захист територіальної цілісності є обов’язком кожного громадянина, а відчуття соборності має жити в кожному серці.
 
Олена Кропивко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook