Закони нового часу: як формується освітній досвід

December 12, 2020

Сьогодні ролі викладача та студента змінилась: викладач перестає бути простим «передавачем знань», а студенти хочуть отримувати більш якісний освітній досвід і пред'являють більше вимог до контенту.


Традиційна освітня модель, у котрій викладач фронтальним чином передає одну і ту ж інформацію по одній і тій же програмі, більше не працює. За словами багатьох експертів, їй на заміну повинна прийти система індивідуального навчання, в якій до кожного студента застосовуються особливий підхід і індивідуальну освітню траєкторію. Однак використовувати цей метод на ділі вдається далеко не всім.


Велику роль тут відіграє освітній досвід в широкому сенсі, що складається з програм, ролей, середовища, цифрових атрибутів. Від їх вибудовування багато в чому залежить те, які знання і навички, а також відчуття і емоції отримають студенти нового покоління.У зв'язку з новими запитами все частіше доводиться змагатися за аудиторію: конкуренцію традиційним освітнім установам складають EdTech-проекти, які багато в чому швидше перебудовуються і впроваджують нові технології. Пандемія коронавірусу тільки педалює ситуацію: карантинні заходи змусили заклади вищої освіти перейти на дистанційний формат навчання і прискорено перебудовувати внутрішні процеси, що стало серйозним викликом для багатьох.


За останній рік ми стали свідками того, як змінились наші уявлення щодо освітнього процесу. Аудиторії зникли, і тому наші традиційні принципи педагогіки вже не такі надійні, як раніше. Ефективність соціального навчання знизилася, оскільки студенти починають виконувати свою роботу автономно, асинхронно і часто на тлі серйозних проблем у сімейному житті, роботі та самопочутті. Викладачі зараз проводять пари перед портативними пристроями студентам, котрі зараз намагаються справитись із повсякденним життям, та залишають останні за «дверима аудиторії» на користь години навчання. Аудиторія, вільна від особистих турбот, - це розкіш, якої у нас більше немає.
 

Оксана Сухомлин,
асистент кафедри англійської філології

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook