Латинська мова: цікаво, хоча й віртуально

October 29, 2020

«Латинський крилатий вислів «Mens sana in corpore sano» (У здоровому тілі ‒ здоровий дух) сьогодні як інколи актуальний, адже в умовах пандемії турбота і про фізичне, і про психічне здоровʼя набуває нового сенсу», ‒ саме з цього розпочав декан гуманітарно-педагогічного факультету, професор Василь Шинкарук чергову онлайнову лекцію з «Латинської мови».

Віртуально долаючи відстані, студенти спеціальностей «Журналістика» і «Фізична культура і спорт» відвідали лекційне заняття навчальної дисципліни «Латинська мова», що її традиційно для гуманітаріїв читає декан факультету, доктор філологічних наук, професор Василь Шинкарук.

Курс «Латинська мова» належить до інтегративних, адже має тісний взаємозвʼязок з фаховими дисциплінами, поєднуючи мовну і професійну компетенції майбутніх журналістів, спортсменів і спортивних тренерів.

Василь Дмитрович, застосовуючи проблемно-пошукові підходи, зацікавлював навчальним матеріалом, проводив аналогії з українською та англійською мовами, і тим самим формував у студентів уміння наукового аналізу.

Не зважаючи на труднощі дистанційного навчання, студенти відчували себе досить комфортно і впевнено, адже вони перебували, хоч і віртуально, поруч зі своїми одногрупниками. Дружня ж атмосфера сприяла тому, щоб вони під час лекції могли ставити професорові цікаві запитання, обговорювати незрозумілі моменти, вести жваву дискусію. Наприклад, студенти відшукували прикметники в тексті студентського гімну Гаудеамусу, називали фахові терміни, до складу яких входять прикметники, а також цитували латинською мовою афоризми.

На занятті відчувався логічний зв'язок нового матеріалу з уже вивченим раніше. Завдяки якісно підібраному ілюстративному матеріалові, презентації та поясненню викладача, лекційний матеріал сприймався швидко і легко, що дозволило зберегти стійку увагу слухачів протягом всієї пари.

Завершуючи лекційне заняття Василь Дмитрович висловив таку настанову своїм студентам: «Постійна комунікація і системність у вивченні навчальних дисциплін ‒ запорука фахового зростання!»

Світлана Харченко,
професор кафедри журналістики та мовної комунікації

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook