Літня екзаменаційна сесія в нових реаліях: досвід кафедри філософії

June 5, 2020
     З 20 травня викладачі та студенти НУБіП України розпочали екзаменаційну сесію. Разом з усім університетом підбивають семестрові підсумки навчання й викладачі кафедри філософії, яка є невід’ємним підрозділом гуманітарно-педагогічного факультету та забезпечує вивчення філософських дисциплін для студентів як базового закладу, так і для наших відокремлених підрозділів.
     Напевно вперше в історії світової вищої освіти сесія відбувається виключно в режимі онлайн. НУБіП України виявився підготовленим до цього нового виклику сучасності завдяки багаторічним напрацюванням в режимі дистанційної освіти на платформі elearn. Сертифіковані електронні навчальні курси з «Філософії», «Логіки» та «Релігієзнавства» дозволили і в умовах самоізоляції вивчати ці дисципліни, практично не знижуючи якості навчання. У великій нагоді для спільної мобільної роботи стали й Zoom-відеоконференції, онлайн-зустрічі, чати. Це дозволило не втратити зв'язок із студентами та продовжувати спілкування у віртуальній формі. Екзаменаційна сесія в цілому підтвердила ефективність нашої роботи. Зокрема, вже відбулися заліки та іспити на факультетах: гуманітарно-педагогічному, захисту рослин, екології та біотехнологій, конструювання та дизайну, юридичному, харчових технологій, економічному, механіко-технологічному.

 

 

Студенти продемонстрували досить високий рівень знань з філософії, логіки та релігієзнавства: навчаючись дистанційно вони конспектували лекції, готували презентації, писали есе на задані теми, обговорювали семінарські питання на он-лайн заняттях. Тому можемо стверджувати, що результати дистанційного навчання корелюють з результатами стаціонарних аудиторних занять.

 

Під час онлайн іспитів студенти так само, як і на традиційних екзаменах, мали можливість доводити рівень своїх знань викладачам, адже після письмової частини проводилась співбесіда, за результатами якої і виставлялась остаточна оцінка.

Однак, як би добре ми не працювали дистанційно, проте і викладачі, і студенти скучили один за одним. Скарги на цю тему неодноразово звучали з обох боків. Нам не вистачає живого спілкування, не вистачає невимушеної атмосфери академічних дискусій, імпровізацій, в яких традиційно народжується істина. Наша повсякденність тимчасово стала іншою, змусила вийти із зони комфорту, опановувати нові навички та вміння.

Не все й не відразу у нас виходило. Тому надзвичайно цінною була допомога в забезпеченні навчально-екзаменаційного процесу з боку факультету інформаційних технологій. Особливо хочеться подякувати за цілодобову увагу до elearn-навчання та постійну допомогу та підтримку в усіх проблемних питаннях з боку Мокрієва Максима Володимировича. На кафедрі філософії забезпечує безперебійну роботу elearn платформи для всіх викладачів та студентів доцент Лаута Олена Дмитрівна. Уклінно дякуємо їм за їхню нелегку та відповідальну працю!

Життя триває і ставить перед нами все нові й нові виклики, змушує розв’язувати складні завдання, тепер – загальносвітового рівня. Впевнені, що філософія може стати й розрадою, й порадницею, й допомогою для кожного, як це неодноразово відбувалось впродовж більш ніж 2,5 тисячолітньої її історії. Тому філософію важливо вивчати, міркувати над закладеними в ній сенсами. Це слід робити і дистанційно, і стаціонарно, і наодинці, і колективно. Тому що філософія – це про вічні людські проблеми, про вічні цінності.

 

Культенко Валентина,
доцент кафедри філософії

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook