Гуманітарії: життя нашого гуртожитку

April 30, 2020

Карантинний відлік дещо скорегував звичний хід подій. І після оголошення карантину гуртожитки спорожніли. Однак вони «живуть» і готуються до завершення цього і початку наступного навчального року.

Звичайно, що велика частина студентів відгукнулася на звернення і встигли виїхати додому до того, як було закрито сполучення між містами. У гуртожитках університету залишилося із 523 студентів гуманітарно-педагогічного факультету тільки 21 студент, з яких 17 іноземці.

Завідувачі кафедр і наставники академічних груп, виконуючи доручення декана факультету Василя Шинкарука, постійно на зв’язку зі студентами академічних груп, що залишилися в гуртожитку. Як себе почувають, що відбувається, яка потрібна допомога ‒ звичні питання для, хто мешкає під час карантину в гуртожитку. Деканат гуманітарно-педагогічного факультету через електронні канали поінформував студентів про заходи безпеки у зв’язку з поширенням COVID-19. Ректорат університету забезпечив антисептиками та дезінфікувальними засобами гуртожитки, придбав маски. Також збільшено кількість вологих прибирань у приміщеннях, обладнано місця для ізоляції здобувачів освіти, якщо в них виявлять ознаки захворювання. Запроваджено постійний нагляд медичними працівниками. Ці питання були першими та надважливими для гуртожитської спільноти.

Усі налаштовані оптимістично і чекають на завершення карантину, щоб повернутися до звичного спілкування та активного студентського життя. І в гуртожитку також. А поки гуртожиток готується до завершення цього і початку наступного навчального року, адже умови проживання і позитивний мікроклімат для студентів має істотний вплив на якість освітнього процесу в цілому.

Студенти гуманітарно-педагогічного факультету, що мешкають у гуртожитках університету, дотримуються Правил внутрішнього розпорядку НУБіП України. Особливий акцент і деканат факультету, і завідувач гуртожитку, і студентська рада гуртожитку робить на дбають про чистоту у своїх кімнатах та гуртожитку. Відзначимо, що переважна більшість студенти, відбуваючи до дому на період карантину, залишили кімнати в належному стані, у чому могла пересвідчитися комісія в складі заступника декана гуманітарно-педагогічного факультету Світлани Харченко, завідувача гуртожитку № 6 Тетяни Фещенко, заступника завідувача гуртожитку № 6 Юрія Масаловича, завідувача гуртожитку № 7 Ольги Паламарчук, завідувача гуртожитку № 8 Олександра Радченка, заступника завідувача гуртожитку № 8 Юрія Івашка, завідувача гуртожитку № 9г Зиновія Кулайця і вихователів гуртожитків Олександра Поліщука і Павла Смоляка.

Основний гуртожиток, який закріплений за гуманітарно-педагогічним факультетом, – це гуртожиток № 6. Тож факультет і минулого року, і в попередні роки зосередив свою увагу на ремонтних роботах саме в цьому гуртожитку. Однак студенти факультету проживають і в інших гуртожитках: у гуртожитку № 8 ‒ 94 особи, у гуртожитку № 9г ‒ 37 студентів, у гуртожитку № 7 ‒ 14 студентів.

Щороку гуманітарно-педагогічний факультет за спонсорські кошти та кошти зі спецфонду факультету ремонтує кімнати. Так протягом трьох останніх років у гуртожитку № 6 відремонтовано всі кімнати закріплені за гуманітарно-педагогічним факультетом (а це 89 кімнат), девʼять кімнат у гуртожитку № 9г, 3 кімнати у гуртожитку № 7 і 11 кімнат у гуртожитку № 8, а разом 112 кімнат. Уже сьогодні тривають ремонтні роботи в кімнатах, де мешкали магістри-випускники. На факультеті з 2015 року функціонує студентський будівельний загін, який і сам виконує не складні ремонтні роботи, і допомагає університетським будівельникам ремонтувати гуртожитки. Звичайно, що в умовах карантину він тимчасово призупинив свою роботу. Але ремонтні роботи тривають: нова сантехніка в кімнатах для вмивання і відремонтовані кухні незабаром тішитимуть студентів. Разом з тим, активно ведеться підготовка до поселення студентів на 2020 / 2021 н. р., зокрема,  відремонтовано ремонти кімнат для поселення дітей із малозабезпечених сімей та дітей-сиріт (це кімнати 416, 519, 527, 548 у гуртожитку № 6). На черзі кімнати 412, 416, 430, 513 у гуртожитку № 8, кімнати 410, 511, 526, 533, 534 у гуртожитку № 6.

Для підтримання чистоти в гуртожитку і на прилеглій території адміністрації гуртожитків спільно з вихователями і студентською радою організовує щотижневі суботники. І хоча студенти не змогли зараз активно долучитися до традиційного облагородження та озеленення території гуртожитку, але гуртожитки зустрічатимуть своїх мешканців після карантину квітами і новими деревами.

Відзначимо, що на факультеті започатковано практику підписання ордерів на виселення, які оформлюють студенти, здаючи кімнати перед від’їздом на літні канікули. Це ще одна із форм посилення відповідальності студентів і за себе, і за своїх співмешканців.

Ордер на виселення (обхідний лист) підписують один, і він стосується всіх мешканців кімнати. Його підписує студент, який останнім залишає кімнату. За відсутності ордера на виселення всіх мешканців кімнати не поселяємо в гуртожиток наступного навчального року. Така практика триватиме й цього року, але вже після завершення карантину.

Комплексний підхід щодо забезпечення комфортних умов проживання студентів в гуртожитку перебуває на контролі деканату гуманітарно-педагогічного факультету, адміністрації гуртожитків та вихователів, що сприяє ефективності функціонування гуртожитку та покращенню навчання студентів.

Світлана Харченко,
заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook