"Вінок – це не лише прикраса, а й оберіг для дівчини". Зустріч із Веронікою Василівною Чекалюк щодо іміджу сучасної українки

7 March 2020, 19:35
   Тема зустрічі із Веронікою Василівною Чекалюк: весна, оновлення, імідж сучасної українки, чи носити віночки, з чим варто поєднувати віночок у в контексті сучасної моди... ми зустрілися з пані Веронікою у ботанічному саду НУБіП, – це неймовірне місце?, де у кожну пору року природа демонструє свою красу.

 

   – Кому можна було раніше носити віночки. З якої нагоди?

   – Якщо не заглиблюватись в традицію, в історію, а в такому спрощеному розумінні для сучасників, то до одруження дівчина може носити віночки, вона не покрита, відкрита до почуттів, у пошуку кохання. Після того, як жінка бере шлюб, не важливо скільки їй років – 16, 30, 50, – за українською традицією вона вже покривається хусткою. І жінка не має права після одруження носити віночок, бо це вводить в оману потенційних залицяльників і всіх довкола. Хустка – це статус поважної сімейної пані, а віночок – символ юності чистоти і невинності.

  Які можуть бути виключення? Завжди квітами прикрашались з особливої нагоди. І тому для краси жінок навчились комбінувати хустку з вінком. Але це не повноцінний вінок, такий як у молодої дівчини, використовуються для оздоблення лише елементи, які можна доповнити намистинками, стрічками, квітами.... допустимі прикраси біля скронь, вух.

  

   У сучасному світі в умовах комерціалізації світ орієнтований на заохочення витрачати кошти, тому ми можемо спостерігати ультрамодні вінки, котрі далекі від традицій наших пращурів, вони втратили сакральне значення історичних вінків.

   Проте досі вважається, що неживі квіти вкладати у волосся нареченої – це не дуже хороший знак, весільний вінок – це символічний – оберіг родинного щастя. Нині сучасні майстрині пропонують вишукані віночки в тон вишиванки – це вже витвір мистецтва і не трактується як національний обрядовий символ, це краса яка немає історичного розшифрування. Вважаю, що маємо максимально дотримуватися історичних традицій. Щоб не виглядати кумедними, класичні віночки можуть носити лише молоді дівчата, неодружені.

   За українською традицією, одружена жінка «покрита» – носить хустку, неодружена дівчина – віночок. Для будь-якого хлопця – це сигнал, що з дівчиною можна фліртувати, зав’язувати стосунки. Якщо вона покрита хусткою – це означає, що вона віддана якомусь одному чоловіку й не налаштована на кокетування. Тема, яку ми нині обговорюємо, варта ґрунтовного наукового етнографічного дослідження. Так, хустку зав’язували в різних регіонах її по-різному. Хустка – це маркер соціального стану жінки. 20-33-літні носять світлі, яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. У минулому в холодну пору року незаміжні дівчатка вив'язували хусточку як вінок, комбінуючи з квітами і хутром. Хустка демонструє статус господині – це недешеве задоволення.

    – Стрічки на вінках у дівчини, про що говорили?

    – Стрічки були показником багатства. Більше шовкових стрічок, коралів – заможніша родина.

    Вероніка Василівна показує вишукану ляльку – робота рук української майстрині Майї Сидорович, – це ексклюзивна річ, весняний подарунок створений за моїм виглядом, навіть вишиванока така як у мене і віночок, – показує Вероніка Василівна елегантну іграшку. Носіть етнічні прикраси і пишайтеся своєю батьківщиною, – підсумовує сказане іміджмейкер Вероніка Василівна.

 

 

З Веронікою Василівною (керівник гуртка «Юний журналіст»)
спілкувалася
Юлія Капшученко

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook