Майбутні перекладачі взяли участь у освітньому семінарі в Бад Кіссінгені: цікаво, захопливо, повчально

November 25, 2019

Студенти гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України Кирило Ващенко (2 курс), Олена Веселова (3 курс), В’ячеслав Анненков (4 курс) та Ольга Іськова (1 курс магістратури) разом з доцентом кафедри іноземної філології і перекладу Наталією Ольховською взяли участь в освітньому семінарі «Взаєморозуміння в Центральній Європі», який відбувався у Академії Центральної Європи в місті Бад Кіссінген (Німеччина) з 3 по 8 листопада 2019 року.

До участі було запрошено студентські групи з Україні (міст Київ, Кривий Ріг, Маріуполь, Одеса), з Чехії та Румунії загальною кількістю 60 учасників.

Лектори семінару запропонували для обговорення такі теми, як «Падіння берлінської стіни 1989», «Пакт Гітлера і Сталіна», «Мирна революція в НДР», «Політичний розвиток Чехії», «Причини любити німецьку мову», «Німці і чехи: що об’єднує і розділяє», «Відображення баварсько-богемського сусідства», «Німці в Україні: історія, сучасність і майбутнє», «9 листопада – доленосний день для німців», «Між заходом і сходом – політична культура Румунії», «Доля німців в Бад Кіссінгені», «Значення німецької мови в країнах Східної та Центральної Європи».

Студенти отримали можливість прослухати низку лекцій німецькою мовою, взяти участь у ворк-шопах, а відтак і вдосконалити свої навички спілкування німецькою мовою. Під час перебування в Німеччині наша група відвідала також такі міста, як Нюрнберг, Вюрцбург, Швайнфурт та Бамберг.

Якої думки студенти щодо участі у семінарі, давайте поцікавимося!
Кирило Ващенко: «Ця подорож залишила в мене лише гарні спогади. Лекції та екскурсії були цікавими та захоплюючими, бо містили багато нової та корисної інформації з історії Німеччини, України, Чехії та Румунії. Der Heiligenhof – це комфортний освітній центр, який має конференц-зали та красиві відкриті майданчикі з чудовим краєвидами. Це прекрасне місце не лише для навчання, а й для відпочинку. Невелике курортне містечко де відбувався семінар – Бад Кіссінген – не може не здивувати своєю красою. Все було на найвищому рівні! Я хотів би неодмінно взяти участь у такому семінарі ще раз».

В’ячеслав Аннєнков: «Маю бажання, у першу чергу, розповісти про семінар, але враження про міста Німеччини у черговий раз затьмарюють усі інші наміри. Коли ми прибули на літаку до міста Нюрнберг, нас привітно зустріли працівники аеропорту. Перше враження завжди запам’ятовується надовго. Двічі (у день прильоту та день вильоту), прогулюючись містом, можу підтвердити те, що Нюрнберг – це місто церков та фонтанів. Ми бачили не все, але багато чого. Дивився і дивувався тому, що під час війни місто було зруйновано на 90%, але центр міста, його вузькі вулички відреставровано так, що виглядають старовинно, природньо та історично. Сподобалася відома фраза міста: у Нюрнберзі Мартін Бехайм виготовив перший глобус у той час, коли Колумб ще відчайдушно шукав шлях до Індії.
Відвідали Вюрцбург з його фортецею Марієнберг, розташованої на західному березі річки Майн; Бамберг з його відомою будівлею – чотирьохповерховим однойменним домом – одним із колишніх імператорських соборів; Швайнфурт – місто, яке у 1945 році було повністю знищено авіацією союзників.
Курортне місто Бад Кіссінген, де проходив семінар – неперевершене: перший краєвид – руїни замка мінезінгера Отто фон Ботенлаубена (Otto von Botenlauben), який помер у 1245 році, розташовані на горі над містом. Зачаровує великий Луітпольдпарк з ванною будівлею Луітпольдбад та Казино (найбільший ансамбль історичних курортних будівель в Європі), а також найстаріший спа-сад, збудований у 1738 році. Визначні місця цього курорту можна перелічувати безкінечно, але на окрему увагу заслуговують відвідування концерту класичної музики, на якому побувала наша група, та музею «Єврейський общинний будинок» з постійно діючою виставкою «Єврейське життя».
Нарешті, що стосується семінару, який проводився виключно німецькою мовою, за участю, окрім нас та, відповідно, приймаючої сторони, також студентів і викладачів з Чехії та Румунії. Обговорено більше десяти тем. З метою закріплення матеріалу німецькі організатори демонстрували тематичні документальні фільми.
Проживання у чудовому готелі, триразове харчування, кава-брейки зробили участь у семінарі приємною та незабутньою.
Навчання в Університеті, коли є такі виїзні семінари – це найкраще, що можна уявити студентові»
.

Приєднуємось до цієї думки і закликаємо студентів вчити німецьку мову, бути активними, намагатись брати участь у різних семінарах і конференціях!

 

Наталія Ольховська,
доцент кафедри іноземної філології і перекладу
гуманітарно-педагогічного факультету

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook