Практичне виїзне заняття для майбутніх фахівців соціальної роботи: знайомство з медико-соціальною реабілітацією

19 February 2019, 12:54

      Студенти спеціальності «Соціальна робота» побували на виїзному практичному занятті на базі ТМО «Психіатрія» у відділені медико-соціальної реабілітації. Тут надають реабілітаційну допомогу пацієнтам, які страждають на хронічні психічні розлади. І як місце проведення практичного заняття обраний не випадково, адже досвід існуючої системи реабілітації дуже корисний для майбутніх фахівців соціальної роботи: тут соціальні працівники займаються реабілітацією пацієнтів лікарні. Зокрема, наданням допомоги у вирішенні медичних, побутових та соціальних проблем, збереження та підвищення рівня працездатності, набуття навичок, необхідних для більш повного їх самостійного життя у суспільстві. Це командна робота і у відділенні працюють лікар-психіатр, медичні сестри, психологи, соціальні працівники та інструктори з праці.

     У своїй роботі фахівці центру застосовують різноманітні психосоціальні заходи. Такі як консультування та підтримуюча терапія, арт-терапія, освітні заняття і тренінг соціальних навичок, діють майстерні та клуби, комп’ютерний клас, спортивний зал, кіноклуб, клуб ведення домашнього господарства, різноманітні майстерні – художня, з ліплення, виготовлення сувенірів, столярна (її керівник, до речі, учасник АТО). У відділенні медико-соціальної реабілітації проводяться постійні консультації, діє програма підтримки для родичів пацієнтів, які страждають на психічні розлади.

     Дуже цікавою і змістовною була лекція завідувача центру Костянтина Зеленова: він детально розкрив особливості, види технологій реабілітації клієнтів, їх соціалізації в суспільстві та трудової реабілітації, навів приклади можливостей проведення соціальної роботи із зазначеною категорією, місце соціального працівника і якими саме знаннями він повинен володіти.

     Студенти відвідали музей ТМО «Психіатрія», де познайомилися з історією медичного закладу та особливостями медико-психологічної реабілітації його пацієнтів.

  

Геннадій Ржевський,
доцент кафедри соціальної роботи 
та інформаційних технологій в освіті

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook