Новітні технології 3D сканування для таксації деревини – на службі лісівників університету

February 16, 2019

    Інноваційні розробки створюються на основі нестандартних дослідницьких рішень, а створення конкурентної наукової продукції можливе лише у лабораторіях з сучасним наукоємним та високоточним обладнанням.

     Відтепер нові можливості для таксації компонентів біомаси дерев і інших біологічних об’єктів з'явилися в науково-дослідній лабораторії комплексного обліку лісосировинних ресурсів і лісокористування на кафедрі таксації лісу та лісового менеджменту.Завдяки придбанню 3D сканера EinScan Pro 2X Plus у рамках реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020» принципово збільшуються дослідницькі і навчальні можливості для вивчення біологічних об’єктів. Тривимірне сканування є рішенням для універсальних завдань в простій формі, яке дозволяє досліджувати об’ємні параметри дослідних зразків різного походження і структури.

     Для лісової таксації 3D сканування дозволяє вирішити важливу проблему визначення об’єму компонентів біомаси деревних та чагарникових рослин, які мають унікальну форму. Від методу визначення об’ємних параметрів біомаси залежить точність таксації деревини, кори, гілок коренів та оцінювання депонованого вуглецю у цих компонентах. 
     3D сканування відкриває принципово нові можливості для дослідження об’ємних параметрів круглих лісових матеріалів, оскільки цей метод надає високоточні дані про параметри поверхні дослідних зразків. Таке рішення може принципово покращити дослідні дані для розроблення таксаційних нормативів для обліку лісопродукції.

     Кафедра таксації лісу і лісового менеджменту веде переговори з лісогосподарськими підприємствами про замовлення науково-дослідних робіт у поточному році з розроблення лісотаксаційних нормативів.
     Науково-дослідна лабораторія комплексного обліку лісосировинних ресурсів і лісокористування відкрита до співпраці з зацікавленими підрозділами університету щодо використання 3D сканера для досліджень та навчання. Попередні домовленості уже є з колегами з факультету конструювання та дизайну.


Андрій Білоус, 
завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook