ОБ’ЄДНУЄМО ЗУСИЛЛЯ ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ ЛІСОВИХ ПОЖЕЖ ТА ЇХ ЕФЕКТИВНОЇ ЛІКВІДАЦІЇ

July 26, 2018

Володимир Брайко, директор ДП «Остерський військовий лісгосп»

Проаналізувавши кількість пожеж за останні роки, ми встановили, що тільки торік середня площа пожеж на один випадок перевищує гектар. Відтак зробили висновок, що основним недоліком у роботі лісової охорони підприємства є недосконале реагування, великі відстані переїзду пожежної техніки та її недостатність. При цьому враховувалась специфіка лісгоспу, на території якого постійно перебувають військові підрозділи, які проводять навчання, в тому числі зі стрільбами з різних видів зброї.

Саме тому прийнято рішення про організацію та створення трьох постійних пунктів спостереження зі стоянкою пожежної техніки і постійним чергуванням. Тепер максимальний радіус швидкого реагування – 10 кілометрів.

Організовано додатково лісовий кордон у кв. 184 Коропського лісництва (поблизу полігону ВЧ 0665). Забезпечено електропостачанням, організовано й заправку водою пожежних машин. Чергування працівників лісництв та пожежних машин ведеться постійно з 10 до 20 години.

На виробничій базі лісгоспу відремонтовано спеціальне приміщення для пожежних спостерігачів, де змонтовано центральну базу радіозв’язку, відображається сигнал відео спостереження.

В селі Косачівка придбано будинок біля лісового масиву для організації бази Бондарівського лісництва та місця чергування пожежних спостерігачів, стоянки пожежного модуля і трактора. Налагоджена співпраця з Косачівським лісництвом ДП «Остерське ЛГ», де є вежа відео спостереження.

Розроблений та діє мобілізаційний план взаємодії між суміжними лісокористувачами та підрозділами МНС.

Перед пожежонебезпечним періодом працівники лісової охорони неодноразово проводили співбесіди «Про пожежну безпеку» з особовим складом військових частин та серед учнів шкіл.

На початку травня командиру Деснянської дивізії направлено листа про обов’язковість виконання Правил пожежної безпеки в лісах України всіма суб’єктами та з проханням призупинити стрільби запальними набоями.

Наказом директора на підприємстві створена добровільна пожежна дружина. З представниками лісової охорони постійно проводяться спеціальні навчання та інструктажі.

З метою вчасного та якісного виконання службових завдань для робітників лісової охорони підприємством додатково придбано три одиниці легкової техніки (автомобілі ВАЗ 212140, УАЗ 390945 «Фермер», УАЗ 390945 — 460) та 4 мотоцикли. Ще у першому кварталі 2018 року відремонтували також техніку, яка в останні роки перебувала в неробочому стані, автомобіль ГАЗ — 52 АС пристосували для гасіння лісових пожеж. Таким чином на 1 квітня 2018 року забезпеченість лісової охорони п’яти лісництв транспортними засобами становила: п’ять одиниць легкового транспорту, одиниця вантажної техніки, чотири трактори з ПКЛ-70, п’ять пожежних машин та модулів по лісництвам та чотири мотоцикли іноземного виробництва. Торік легкового транспорту не було взагалі, мали лише одиницю ватажної техніки, два трактори, дві пожежні машини та один модуль на п’ять лісництв.

Для забезпечення автомобілів лісової охорони та пожежних машин якісним радіозв’язком витрачено додатково 90 тисяч гривень. На сьогодні на підприємстві є 17 радіостанцій, 1 ретранслятор, 25 ранцевих вогнегасників, 60 лопат штикових, 22 граблів та хлопавок, дві 350-літрових ємності для підвозу води, які встановлені на УАЗ «Фермер», одна система відео спостереження. Також створено 186 кілометрів мінералізованих смуг, на 725 кілометрах проведено догляд за ними, встановлено 27 шлагбаумів, аншлаги на протипожежну тематику 11 штук.

У лісництвах організовані під’їзди до природних водоймищ. Перед початком пожежонебезпеченого періоду на 10 кілометрах вздовж дороги Карпилівка – Лошакова Гута прибрані аварійні та фаутні дерева в зоні ЛЕП. Вздовж авто-доріг підняті крони хвойних дерев на висоту до 2 метрів. Вирубано природне поновлення шпилькових дерев на п’яти переїздах через залізничну колію.

Протягом останніх місяців 30 разів нам довелося активно реагувати на пожежі та виїжджати пожежній техніці. Тільки оперативне реагування дало нам результат, при якому середня площа пожеж стала в чотири рази меншою, ніж торік.

Джерело: chernigivlis.gov.ua/obyednuyemo-zusillya-dlya-zapobigannya-lisovix-pozhezh-ta-%D1%97x-efektivno%D1%97-likvidaci%D1%97/

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook