День Соборності України

22 January 2018, 11:08
22 січня 1919 року у Києві проголошено Акт злуки Української народної республіки та Західно-Української народної республіки. Після Першої світової війни на теренах сучасної України утворилося дві держави -  УНР зі столицею в Києві та ЗУНР зі столицею у Львові. Переговори про їх об'єднання велися з початку 1918 року. 1 грудня у Фастові між делегаціями двох держав був підписаний так званий "Передвступний договір", який визначав умови створення спільного державного об'єднання.

Подія мала величезне історичне та політичне значення. Адже вперше за останні шість  століть українські землі нарешті об'єдналися у складі єдиної держави. Процедура   підписання Акту пройшла надзвичайно урочисто. В Києві відбулись військовий парад та   народне віче, участь у яких взяли більше мільйона українців. Новим гербом об'єднаної   держави оголосили тризуб, почали формувати уряд. Але попри перші успіхи, реального   об'єднання досягти так і не вдалося.

Через окупацію Польщею західноукраїнських земель та розбрат серед керівництва  української республіки нове державне утворення фактично перестало існувати. Схід і   Захід знову об'єдналися лише після Другої світової війни - під владою СРСР.

Святкування Дня соборності відновили у 1990-му році. Тоді патріотичні сили, передчуваючи розпад СРСР, організували живий ланцюг між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель. В акції взяли участь від одного до трьох мільйонів людей.
З того часу святкування Дня соборності відбувається регулярно, на законодавчому рівні його затвердив президент Леонід Кучма у 1999 році
 

Джерело: 24tv.ua/den_v_istoriyi_tag3849

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook