Виробнича практика в Українському дитячому центрі «Молода гвардія»

December 4, 2017

Згідно з угодою між гуманітарно-педагогічним факультетом НУБіП України (декан професор В. Д. Шинкарук) і ДП «Українським дитячим центром «Молода гвардія» семеро студентів кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті (завідувач професор Л. В. Вікторова) мали нагоду з 11.11. до 04.12.2017 року пройти виробничу практику, попрацювати, а головне – здобути неоціненний практичний досвід роботи із школярами у цьому дитячому центрі. Важко порівнювати, коли за плечима вже є практичний досвід, здобутий у кількох освітніх і соціальних установах.

Вихованці Софії Дзюбинської – майбутнє України

Інші умови життя, зовсім інший світогляд людей південного краю (є й такі, що тужать за радянською добою!), проте море і морське повітря того вартують… щоб вчитися далі, збагачувати один одного вміннями робити наших дітей щасливішими, добрішими, чуйнішими, милосерднішими, гуманнішими у час війни на Донбасі за цілісність земель, незалежність України, відлуння якої у кожній родині, у кожному нашому серці.
Педагогіка – це наука творча. Від того як студент спеціальності «Соціальна педагогіка» (їх було троє: Софія Дзюбинська, Софія Рудченко, Ганна Заплюсвічка) зуміє зустріти дитину, сказати перше слово, порозумітися, заспокоїти бунтуючи душу, побачити шкідливу звичку, попередити необдуманий крок, переконати чи похвалити залежать його наступні кроки у налагодження взаєморозуміння в загоні. Тут розвиватимуться педагогічна інтуїція, педагогічний такт, формуватиметься педагогічна майстерність майбутнього соціального педагога.
Для студентів спеціальності «Соціальна робота» (їх було четверо: Олена Дейсан, Вікторія Лук’янчук, Владислава Плоденко, Тетяна Шиліпук) дуже важливим є взаєморозуміння з дитиною, відчуття існуючої проблеми, вміння швидко її попередити чи вирішити, співпереживання, альтруїзм, гуманність… «Вчимося, працюючи, працюємо, здобуваючи практичний педагогічний досвід». Студенти другого та третього курсів гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України справилися із всіма завданнями, що ставилися старшими колегами на «відмінно».

У дружньому колі на Чорному морі

Загальновідомо, що манить море, хочеться ще хоч раз пройтися і вдихнути це цілюще повітря… якщо не поніжитися у воді, подивитися за небокрай, відшукати знайомі обличчя. А педагогові ще не раз ввижатимуться окремі картинки пережитого разом з дітьми: вранішня зарядка, репетиції, значущі заходи, екскурсії в музеї, в театри на вистави, КВК, спортивні змагання, тренінги, театралізовані видовища… смачні сніданки, обіди і вечері, пісні під гітару, дівчачі посиденьки, вечірні і вранішні лінійки і неохота дітей

засинати… Такі табірні будні. Будні, сповнені яскравого життя у дитячому центрі «Молода гвардія» очима студентів.
Вікторія Лук’янчук: «В осінньо-зимовий період в «Молодій гвардії» функціонує два табори: «Сонячний» та «Зоряний». Я потрапила до табору «Сонячний». Варто спочатку сказати, що керівництво табору «Сонячний» дуже добре відноситься до всього колективу і лояльно ставиться до новачків… Сам колектив дуже дружній і готовий допомогти у будь-який момент. Не можу сказати, що це легка робота. Потрібно віддавати всі свої емоційні та фізичні сили дітям, потрібно працювати швидко, а також мати добре розвинені уяву та творче мислення. Я працюю з дітьми середньої вікової категорії (11-12 років). Майже кожного дня вожаті організовують для дітей яскраві заходи, які потребують ретельної підготовки, нерідко залучаючи дітей до цих заходів.
Варто сказати, що ця робота вимагає знань з педагогіки та психології, вмінь порозуміння з ними, так як часто виникають ситуації, коли ви повинні надати дитині психологічну допомогу, не нашкодивши їй. Робочі будні проходять дуже весело. Не встигаєш оглянутися, як день вже минув. Завтра на вас чекає не менш цікавий та повний пригод день, бо діти своєю енергією і завзяттям створять його таким. Чим більше часу проводиш тут, тим більше ти дізнаєшся щось нове і тим краще в тебе виходить… Час, який я мала змогу провести тут був точно витрачений недаремно. Це безмежно великий досвід для студента – проходити практику в УДЦ «Молода гвардія».

Космос завжди цікавить найбільше



Будні, що залишаються у пам’яті



Пізнаємо один одного

 

Дивосвіт творимо разом

Будні загону стають цікавими: чим складніша боротьба, тим значніша перемога

Сонячна країна у національних кольорах єдності


Софія Рудченко з вихованцями перед вікториною на екологічну тематику
(із збереження довкілля)


Насолоджуємося морем і спілкуванням


Вікторія Лук’янчук з вихованцями

Ганна Заплюсвічка: «Думаю, що нам здорово повезло попрацювати в УДЦ «Молода гвардія». Тут ми всі живемо дружною родиною, приходимо один одному на допомогу, стараємося підтримувати у всіх починаннях… Ми ж студенти з гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України! Найкращого університету столиці й України…»
Софія Рудченко: «Вагання і неспокій відразу відійшли, коли ми побачили дітей. Вони потребують постійної уваги, нових ідей, цікавих заходів і свят. З ними ніколи не буває сумно! З ними і для них ми творимо… Разом ми єдина команда однодумців!»
Олена Дейсан: «Життя у таборі яскравіше, насиченіше, різноманітніше, ніж студентське життя. Можливо тому, що діти потребують любові, постійної уваги, відчувають фальш і нещирість. Для них потрібно створити особливу атмосферу… Атмосферу співпраці і довіри, творчості і дружби. А це непросто. Створювати таку атмосферу допоможе любов до дітей. УДЦ «Молода гвардія як раз таке місце для творчості і любові»
Софія Дзюбинська: «Радість переповнює від спілкування з дітьми, які щодня готові придумувати все нові й нові заходи, йти на екскурсії, пізнавати незнані місця, проводити змагання, вікторини… Здається ми взаємно збагачуємося і здобуваємо неоціненний практичний досвід. Хочеться подякувати деканові гуманітарно-педагогічного факультету, професору В. Д. Шинкаруку за урізноманітнення наших навчальних і виробничих практик. Майбутнє України – це висококваліфіковані фахівці, якими стають, здобуваючи не тільки теоретичні знання в аудиторіях, але й практичний педагогічний досвід на базі практик, яких на нашому факультеті стає все більше».

Владислава Плоденко,  Тетяна Шиліпук: «Висловлюємо глибоку подяку нашому кураторові, професору С. О. Кубіцькому за те, що вірив у нас, зумів довести важливість такого практичного професійного зростання у УДЦ «Молода гвардія». З кожним днем перебування у дитячому центрі наша праця з дітьми ставала все цікавішою, захопливішою, потрібнішою…»

Тамара Ковальчук,
кандидат педагогічних наук,
доцент кафедри соціальної педагогіки
та інформаційних технологій в освіті,
наставник групи СП-1501

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook