Доктор філологічних наук, академік АН ВШ України Лариса Масенко прочитала відкриту лекцію: «Українська мова – креативний ресурс нації»

20 November 2017, 9:20

     У рамках Тижня української писемності та мови відбулася відкрита лекція доктора філологічних наук, професора, академіка АН ВШ України Масенко Л. Т. «Українська мова – креативний ресурс нації». На лекцію запрошено студентів 1 курсу гуманітарно-педагогічного факультету і ННІ лісового та садово-паркового господарства.

     Доцент Личук М. І. представила студентській та викладацькій аудиторії відомого мовознавця і соціолінгвіста Масенко Ларису Терентіївну. Її наукова діяльність і життєвий шлях нерозривно пов’язані з українською мовою. Лариса Терентіївна є щирим поціновувачем і подвижником українського слова, а це належно було оцінено не лише українською громадськістю. У 2017 році Лариса Терентіївна стала лауреатом премії імені Дмитра Нитченка. Ця премія заснована Лігою українських меценатів та родиною Дмитра Нитченка (Австралія) за пропаганду українського слова.

     Лариса Терентіївна презентувала свою книжку «Мова радянського тоталітаризму» (2017). Мову цього періоду розглянуто в двох аспектах: як мову великого ошуканства і як мову державного тероризму. Мова радянського тоталітаризму була організована системно, її основу становили ідеологеми, виконуючи в текстах ритуальну функцію. Мовознавець по-новому потрактувала лексему «куркуль», для студентів розкрила її в історико-етимологічному та суспільно-політичному аспектах. Лариса Терентіївна поділилася зі слухачами міркуваннями щодо проблем мовної політики в Україні, торкнулася взамозв’язку мови та історії.

     Невимушеність атмосфери, повне суголосся аудиторії та доповідача, захопливі й уважні погляди студентів… Лекція прекрасна! Зустріч з Ларисою Масенко незабутня!
     Тема лекції – надзвичайно цікава й актуальна, і тому не залишила студентів байдужими. Вони поставили свої запитання доповідачеві.

   Відкрита лекція Лариси Терентіївни Масенко – це ще один крок, що наближує кожного з нас до рідного слова, підкреслює невичерпні ресурси української лексики.
     Ми гордимося тим, що розмовляємо українською. Ми горді з того, що ми – українці.

Колектив кафедри української та класичних мов

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook