«Хімічне шоу»: на що здатна цікава наука хімія

15 November 2017, 21:41

14 листопада 2017 року співробітники кафедри органічної, фізичної і колоїдної хімії та хімії пестицидів провели «Хімічне шоу» – захід, що вже став традиційним та набуває все більшої популярності.
     Привітати його учасників завітав проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, який відмітив гарні результати наших студентів, які вони показали у ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії (до речі, цього року він теж пройде на базі НУБіП) та цінність саме практичних навичок, набуття яких має різні форми, в т.ч. і такі, як хімічні шоу.

 

    Хімію вважають складною наукою, а такі шоу і конкурси, як сьогоднішній, покликані полегшити її розуміння і показати, настільки вона цікава, переконана завідувач кафедри Лідія Нестерова. Сподіваюся, після сьогоднішнього свята лабораторні дослідження та розв’язання складних хімічних рівнянь стануть зрозумілішими і, відповідно, легшими.

      Розпочали з хімічної вікторини, яку разом із незмінним ведучим доцентом Віктором Бахтіяровим цього року вела його колега Вікторія Кротенко. Участь у ній взяли чотири команди з красномовними назвами: «Стійкі циклоалкани» (факультет ветеринарної медицини), «Вільні радикали» (агробілогічний факультет), «Скажені електроліти», «Активовані молекули» (факультет захисту рослин, біотехнологій та екології) і «Гнучкі полімери» (факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК). Запропоновані питання були найрізноманітнішими і спричинили справжнісінький «мозковий штурм». У результаті перше місце, набравши по шість балів, розділили аж три команди – «Скажені електроліти», «Вільні радикали» і «Гнучкі полімери».

     А далі розпочалося власне шоу. І аспірант кафедри аналітичної і біонерганічної хімії та якості води Сергій Приймаченко (науковий керівник – Віктор Максін), якого діти прозвали Професором Хамелеоном, повністю виправдав це ім’я. От як можна змішати синій, фіолетовий, жовтий і червоний розчини і отримати… прозорий? Або підпалити руку чарівній жінці Лідії Нестеровій (не хвилюйтеся, ніхто не постраждав)? Ну, а до створення кольорів веселки Сергій залучив глядачів: кожен із запрошених поасистувати відтворив той колір, який був присутній того дня у його одягові.

 

     Кульмінацією ж став експеримент із речовиною, температура якої – 79 за Цельсієм – сухим льодом та загадковою бочкою, яка інтригувала глядачів від самого початку та згідно законів жанру дочекалася кінця шоу. І, як і ота театральна рушниця, що теж висить на стіні з початку спектаклю, вистрелила. Але не вогнем, а густим паром.

 

 

Ірина Білоус

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook