Гармонійне поєднання навчання, науки та виробництва

19 October 2017, 22:24

В другій половині жовтня 2017 року було проведено виїзний науково-практичний семінар на тему «Теоретичні та технологічні засади створення та експлуатації постійної лісонасінної бази сосни звичайної» за участі працівників та студентів кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій на базі Державного підприємства «Київська лісова науково-дослідна станція».

 

За проведення заходу слід дякувати організаторам-випускникам факультету минулих років: директору підприємства О.І. Шинкаренку, його заступнику О.М. Цюцюрі, заступнику директора з наукової роботи, кандидату сільськогосподарських наук М.П. Савущику, старшому науковому співробітнику, кандидату сільськогосподарських наук Г.А. Шлончаку, ветерану лісової галузі, лісничому Першотравневого лісництва М.П. Крикуну. Від Державного агентства лісових ресурсів України свій вклад внесли начальник Київського ОУЛіМГ та директор ДО «Український лісовий селекційний центр» О.А. Сапітон.
Після прибуття на підприємство нас тепло зустріли його працівники. За склянкою гарячого чаю ми мали змогу познайомитись із «колегами», організаторами заходу. Згодом у актовій залі з пленарного засідання розпочався, власне, семінар.

 

 

Студентам випала честь вислухати доповіді на такі теми:
- «Лісове насінництво України: сучасний стан, проблеми та перспективи». (О.А. Сапітон);
- «Київська ЛНДС: історія, сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку». (О.І. Шинкаренко, О.М. Цюцюра);
- «Сосна звичайна – головна лісо твірна порода Полісся: особливості відтворення та культивація». (М.П. Савущик);
- «Генетичний потенціал Сосни звичайної Полісся України та перспективи його використання». (Г.А. Шлончак).

 

 

Хоча виступи учасників були надзвичайно корисними та цікавими, найбільш пізнавальною стала практична, екскурсійна частина семінару. Адже саме в польових умовах, коли можна наочно сприйняти та оцінити інформацію, якнайкраще засвоюється досвід фахівців своєї справи, котрі намагаються передати нам свої напрацювання та практичні навички. Працівники станції виконали величезну роботу, яка має неабияке значення для лісового господарства країни і галузевої науки зокрема. Спілкуватись із ними було честю для кожного студента. Чого тільки варта архівно-маточна плантація, в якій зібрано генофонд, що репрезентує майже 600 плюсових дерев сосни звичайної Полісся та Лісостепу України. Працівники станції поділились секретами вирощування щеплених саджанців, які потім реалізуються. Нам також продемонстрували випробні культури, котрі дозволяють вивчити закономірності передачі спадкових ознак від плюсових дерев до нащадків через статеве розмноження. Це дозволяє не тільки вирощувати високопродуктивні насадження, а й зберегти біологічне різноманіття генофонду. Студентам вдалось побачити лісонасінневі плантації різного віку та з різним розміщенням, наочно оцінити їх стан та різницю між ними, більше дізнатись про особливості вирощування та догляду за такими плантаціями.

 

 

 

 

Такі семінари як ніщо інше допомагають нам, магістрам, гармонійно поєднати навчання, науку та виробництво, що дозволить нам краще зрозуміти сучасний стан ведення лісового господарства, зрозуміти проблеми та відшукати шляхи їх подолання.
Тож сподіваємось, що обмін досвідом під час подібних заходів буде відбуватись із року в рік, а ННІ Лісового і садово-паркового господарства і надалі буде формувати видатних лісівників, котрі нестимуть добро галузі, державі, людству!

Осьмухіна А.П.
Царук М.В.
Магістри спеціалізації "Поновлення та розведення лісу"


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook