Подорожчання цін на м`ясо: коментар для каналу «Україна»

August 30, 2017

 Доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі Панкратова Л.Л. надала коментар з приводу подорожчання цін на м`ясо в програмі «Ранок з Україною», 29.08.2017.

 
В Україні значними темпами дорожчають ціни на м`ясні товари. У серпні поточного року порівняно з аналогічним періодом минулого року ціни на свинину та сало зросли на 40%,  на яловичину  та м`ясо птиці –  на 30%,  ковбасні вироби  - на 20%. В останній місяць пришвидшилися темпи зростання цін на сало (+7,5%) та м`ясо птиці (+5,5%).
Українці намагаються знайти заміну вартісному «червоному» м`ясу, купуючи більше сала та курятини. В свою чергу підвищений попит стимулює ціни на ці види тваринницької продукції: у столиці ціна сала та курячого філе уже сягають рівня 80-100 грн./кг.
Ще одна причина подорожчання цін на м`ясо птиці – активний експортний попит. Обсяги експорту м`яса птиці зросли у січні-липні на 39%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, тоді як виробництво збільшилося лише на 10%. Найбільше експортовано в Єгипет  – 22,1% (32,6 тис. т за ціною 1,36 дол./кг), Нідерланди – 12,9% (18,9 тис. т за ціною 1,88 дол./кг) та  Азербайджан – 9,2% (13,5 тис. т за ціною 1,01 дол./кг) від загального експорту м’яса та їстівних субпродуктів птиці. У серпні відновлено експорт продуктів птахівництва в Ірак та розробляється дорожня карта для здійснення експортних поставок цієї продукції в Ірландію.
Влітку переробні підприємства відчували дефіцит сировини – свиней забійних вагових кондицій.  У січні-червні 2017 р. поголів`я свиней зменшилося аж на 9%, при цьому обсяги реалізації на забій не збільшилися, що може свідчити про забій худоби низьких вагових кондицій або втрату поголів`я через захворювання на АЧС.
Прогнози, щодо цін на м`ясо восени також невтішні: подорожчання може продовжитися, проте все ж помірними темпами. Стримуючим чинником виступатиме  рівень доходів населення, який хоч і зросте наприкінці року задяки підвищеню прожиткового мінімуму, здійсненню пенсійного реформи, але усе ж залишатиметься досить низьким.
Разом з тим, рівень споживання м`яса і м`ясопродуктів  в Україні знаходиться на рівні 51,4 кг на душу населення у рік, що складає 64% від науково-обгрунтованої потреби. Причому половина споживаного м`яса – це курятина.  Сучасні тенденції цін на м`ясо призведуть до подальшого зменшення споживання м`яса та збіднення раціону українців.
 
Сюжет на каналі Україна:
http://ranok.kanalukraina.tv/ru/episode/kuryatina-v-ukraine-bet-svoi-cenovye-rekordy
 
 
 
Матеріал підготувала
доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі
Любов Панкратова
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook