Магістри-дослідники – фахівці з науковим досвідом

July 6, 2017
ННІ ЛіСПГ

     Два роки тому троє прогресивних молодих людей вибороли право навчатися в дослідницькій магістратурі ННІ лісового і садово-паркового господарства. Вони обрали непростий і тернистий шлях, проте попереду їх чекав дуже цікавий та насичений дослідною роботою навчальний процес.
    Персональний освітній підхід та інтенсивна індивідуальна наукова робота стали основою професійної підготовки магістрів-дослідників. Дворічне кропітке навчання та студентські дослідження магістрів М. Георгіяна, Ю. Лахович, І. Кімейчука завершилася захистом дипломних робіт у ННІ лісового і садово-паркового господарства з оцінкою «відмінно».

     Магістр Микола Георгіян у своїй дипломній роботі «Геопросторовий аналіз таксаційних показників лісового фонду ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» за матеріалами космічної зйомки» розглянув інноваційні питання використання лісовпорядної бази даних і супутникових знімків Sentinel-2 для дешифрування видового складу та деревного запасу лісових насаджень (дипломний керівник – доц. В. Миронюк). Під час створення набору вихідних даних для дешифрування супутникових знімків студент-дослідник застосував стратифіковану випадкову вибірку, яку спроектував на основі чотирьох тематичних класів (страт) глобальної карти лісових екосистем – Global Forest Change. У результаті аналізу дешифрувальних ознак магістр встановив доцільність використання даних спектральних діапазонів видимого (зеленого, червоного), інфрачервоного спектра, а також додаткових змінних у вигляді географічних координат X та Y. Розроблена класифікаційна модель дозволила з точністю 95 % встановити площу лісових насаджень з перевагою сосни звичайної на території дослідження. Студент запропонував використовувати такий підхід для вирішення задач моніторингу лісів у випадку відсутності достовірних наземних спостережень.

     Дослідження магістра Івана Кімейчука (дипломний керівник – проф. В. Маурер) стосувалися аналізу історичних аспектів, сучасного стану та перспектив використання об’єктів лісокультурної спадщини ВП НУБіП України «Боярська ЛДС». Приведені аналітичні дані дослідника викликали жваву дискусію серед членів екзаменаційної комісії та присутніх, оскільки дослідний матеріал відображав історію багаторічної наукової діяльності декількох поколінь вчених-лісівників на унікальних лісових наукових об’єктах.

     Дипломна робота Юліани Лахович присвячена дослідженню структури та продуктивності лісів Національного природного парку «Черемоський» (керівник – проф. П. Лакида). Дослідниця встановила, що в лісах НПП «Черемоський» на загальній площі понад 6,6 тис. га зосереджено близько 950 тис. т фітомаси, в якій депоновано 470 тис. т вуглецю. Магістр зосередила свою увагу на екологічному значенні лісів дослідного об’єкта.

 

     Результати кожної дипломної роботи прискіпливо аналізували і обговорювали члени державної екзаменаційної комісії, враховуючи думку рецензентів і наукових керівників. Принципова наукова дискусія тривала понад дві години.

     Варто відзначити, що результати наукової роботи магістрів були апробовані на міжнародних і студентських наукових конференціях, а самі студенти стали переможцями та призерами різних наукових конкурсів.

     Презентація дипломних робіт та принципове обговорення їх основних результатів переконливо вказали на готовність випускників як до вирішення виробничих завдань так і продовження наукової роботи.

П. Яворовський,
професор кафедри лісівництва,
А. Білоус,
професор кафедри лісової таксації та лісовпорядкування

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook