Проведено майстер-клас з питань інтелектуальної власності для магістрів

May 10, 2017

Днями до магістрів спеціальності «Садівництво та виноградарство» в рамках дисципліни «Методологія та організація науково-дослідної роботи студентів з основами інтелектуальної власності» завітала начальник відділу патентно-ліцензійної, винахідницької та раціоналізаторської роботи Тетяна Герасимова.

Гість підкреслила у своїй доповіді, що найвищим рівнем науково-технічної творчості є винахідництво, як одне з об’єктивно необхідних стадій у процесі перетворення науки на безпосередню продуктивну силу та однією із ланок безперервного науково-виробничого процесу.

Також поділилася зі студентами своїм досвідом, як фахівець з питань інтелектуальної власності, розповіла студентам про становлення патентної системи в Україні та шлях розвитку від охоронних грамот і привілей до створення сучасної системи охорони винаходів.

Патентна система в Україні почала функціонувати з 18 вересня 1992 року, після введення в дію «Тимчасового положення про правову охорону об’єктів промислової власності та раціоналізаторських пропозицій в Україні». З цією ціллю створено державне патентне відомство -Держпатент України, а перші патенти  України на винаходи були видані в грудні 1992 року.

Розповіла про суб’єкти та об’єкти права інтелектуальної власності, про оформлення прав на винаходи, корисні моделі, сорти рослин. Пояснила, що таке патент, новизна, винахідницький рівень, промислова придатність та інші ключові поняття, що складають основу інтелектуальної власності. Привела приклади розробок з плодівництва та овочівництва, порадила та пояснила студентам, як захищати свої ідеї, які містять новизну.

Студенти мали можливість ознайомитись з правилами складання та подання заявки на винахід (корисну модель), сорт рослин, з «Порядком сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності», поставити запитання, які їх зацікавили.

Всі, хто були присутні на лекції, висловлюють велику вдячність Тетяні Миколаївні за надану цікаву та корисну інформацію.

 

Віра Кутовенко,

 доцент кафедри овочівництва

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook